Politikada rekabet, seçmene göre en iyi partinin seçimi kazandığı, diğerlerinin iktidardan düştüğü veya bütünü ile parlamento dışında kalması olayıdır.

Politikada rakip ise, partiden seçmen göçü meydana getiren, yani seçmen çeken veya kaydıran her partidir.

Politikada her parti, diğerinin yada diğerlerinin rakibidir.

Her partinin iktidarı, başka partinin yada partilerin itibar kaybederek orada kümelenmiş seçmenlerin kendisine gelmesiyle mümkündür.

Partilerden seçmen neden kaçar yada göç eder?

Durup dururken seçmen, daha önce oyu'nu verdiği partisinden neden kaçsın?

Türkiye örneğinde böyle bir olayla karşılaşan partiler pansuman ve geçici tedbirlerle bunu önlemeye çalışırlar.

Örneğin; iktidarda ise seçim zamanında para kesesinin ağzını açar, memur ve işçi alımını yapar ve kredi musluklarını ve bağış kutularını harekete geçirir. Bunlar geçici tedbirlerdir. Vatandaşın parasıyla vatandaşın iradesini satın almaya çalışmaktır.

Bir başka tedbir de Türkiye'de ikinci defa denenecek olan siyasi partilerin seçim ittifaklarıdır.

Bunlar sorun çözücü olmaktan çok, iktidarın ömrünü uzatıcı tedbirlerdir.

Doğru olan şey, seçmen kaymasının nedenlerini bulmak ve çözüm üretmektir.

Bunun iki önemli nedeni vardır:

Birincisi; Vatandaşların beklentilerine(maddi-manevi) yeterli düzeyde cevap verilmemesi ve rakip partilerin bu beklentileri karşılama söz ve programları.

İkincisi ise; mevcut partinin sağladığı yararlardan daha çok yarar sunabilecek(maddi-manevi) tasarımları(plan, program vs)rakip partilerin getirmesi ve seçmene bunları inandırmalarıdır.

Buna göre, iktidar partisinin sorgulayacağı iki önemli nedenden biri vatandaşın beklentilerine cevap verme oranı ile ihtiyacı hissedilen şeyleri karşılama programıdır. Bunun dışındaki her çırpınış kalıcı olması zor ve imkansızdır.

Politikada rekabetin bileşenlerine de çok dikkat etmek gerekir. Bazen iktidar, yapmış olduğu güzel şeyleri tanıtamaz yada kadroları seçmenlerle iyi diyalog kuramadığı zaman da partiden seçmen kayması kaçınılmaz olur.

Bir başka yazımızda inşallah rekabetin bileşenlerini irdeleme umuduyla selam ve sevgiler