n

n
n Doğruları söyleyen insanları,çeşitli entrikalarla
n
n susturmak; hatta hayatlarını karartacak
n
n senaryolarla başlarına bela sarmak
n
n nereye kadar?..
n
n Bu gaddarlığı bir bilen, bir gören yok mu?..
n
n Herkesin bir hesabı varsa onun da var elbette...
n
n Bugünkü öyküyü birkaç kez yayınlamıştım...
n
n Bilmeyenlere bir kere daha hatırlatmak istiyorum...
n
n * * *
n
n Vaktiyle bir derviş, nefisle mücadele makamının sonuna gelir. Meşrebin usulünce bundan sonra her türlü gösterişten arınacak, varlıktan vazgeçecektir. Derviş de usule uygun hareket eder, soluğu berberde alır.
n
n
n
n Vur usturayı berber efendi der. Berber, dervişin saçlarını kazımaya başlar. Derviş, bir yandan da aynada kendini takip etmektedir. Başının sağ kısmı tamamen kazınmıştır.
n
n
n
n Berber tam diğer tarafa usturayı vuracakken, bıçkın bir kabadayı içeri girer. Doğruca dervişin yanına gider, başının kazınmış kısmına okkalı bir tokat atarak;
n
n Kalk bakalım kabak, kalk da tıraşımızı olalım diye bağırır...
n
n
n
n Dervişlik bu... Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek. Kaideyi bozmaz derviş. Ses çıkarmaz, usulca kalkar yerinden. Berber mahcuptur, korkmuştur. Ne de olsa mahallenin kabadayısı, elinde silah; astığı astık kestiği kestiktir. Ne diyorsak o diye ortalıkta dolaşan bir belalı. Ses çıkaramaz elbette...
n
n Kabadayı koltuğa oturur, berber tıraşa başlar. Fakat küstah kabadayı tıraş esnasında sürekli aşağılar dervişi, alay eder. Kabak aşağı, kabak yukarı! Konuşur durur.
n
n
n
n Nihayet tıraş biter, kabadayı dükkândan çıkar. Henüz birkaç metre gitmiştir ki, gemden boşanmış bir at arabası; yokuştan aşağı hızla üzerine gelir. Kabadayı şaşkınlıkla yol ortasında kalakalır. Derken, iki atın ortasına denge için yerleştirilmiş uzun sivri demir, karnına girer. Kabadayı oracıkta yığılır kalır. Ölmüştür. Görenler çığlığı basar.
n
n
n
n Berber ise şaşkın; bir manzaraya, bir dervişe bakar, gayriihtiyari sorar: Biraz ağır olmadı mı derviş efendi?
n
n Derviş mahzun, düşünceli cevap verir: Vallahi gücenmemiştim ona. Hakkımı da helal etmiştim. Gel gör ki kabağın da bir sahibi var. O gücenmiş olmalı!
n
n
n
n * * *
n
n Bugününüz dünden daha iyi olsun. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle...
n