Samsun'da 5 Haziran ve bir hafta sonrasında 13 Haziran 2023'de yaşanan sel felaketinde altyapının tıkalı ve yetersiz olması nedeniyle Asri mezarlık 2 kere göle döndü. İlk selde, Sel felaketinin adeta göle çevirdiği Asri mezarlığın alt köşesinde toplanan sel suları çevre duvarını aşarak saatlerce adeta bir şelale görüntüsü vermişti. Başta asri mezarlıkta mezarı bulunan vatandaşlarımızı ve sel felaketine çevreden tanık olanları endişelendiren bu sel görüntüsü saatlerce müdahale edilmeyi beklemiş nihayetinde ise yeterli bakımı yapılmadığı için sel öncesinde tıkanmış olan yaklaşık 3 metrelik menfez selle birlikte görevliler tarafından açılarak suyun tahliyesi sağlanmıştı. Suyun tahliyesinden sonraki menfezin görüntüsü ise beni bu şekilde bırakırsanız tekrar tıkanırım mesajını verdiği halde bakımı eksik bırakılmıştı. ilk seldeki kadar olmasa bile bir hafta sonrasında Samsun'un merkez İlkadım İlçesinde gece bastıran sel sonrasında aynı bölge aynı şekilde tekrar tıkanmış sabahın erken saatlerinde görevliler tarafından zamanında tekrar müdahale edilerek menfez delikleri açılmış bu defa şelale görüntüsü saatlerce sürmeden suyun normal akışı ve tahliyesi sağlanarak tehlike önlenmiştir.

Son günlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde yaşanan şiddetli sağanak yağışlar çeşitli su baskınlarına ve taşkınlarına neden olmaya devam etmektedir. Selle ilgi doğru tahminler yapılarak kamuoyu ile paylaşıldığı halde ülkemiz ve halkımız şiddetli yağışlar nedeniyle zaman zaman zarar görmeye devam etmektedir. Önceden yapılan tüm sel uyarıları sadece sıradan vatandaşlarımızı değil ,en başta belediyelerimizi, kamu kurumlarını ve yöneticilerini ilgilendirmektedir. Bunun anlamı şudur; tedbirini al takdirini Allaha bırak. Buna ne kadar dikkat ediliyor veya uyuyoruz, yorumunu felaketleri yaşayanlara bırakıyorum. Hiç bir şekilde belediyelerimiz kendi söküğünü dikemeyen terzi durumuna düşmemelidir . Ama yaşanan tüm sel felaketlerinde gördük ki başta Samsun Büyükşehir Belediyemiz kendi söküğünü dikemeyen terzi durumuna düşmüş. Zamanında menfezleri yeterince temizletmeyen, temiz tutmayan kontrollerini yapmayan Samsun Büyükşehir Belediyesi Asri mezarlığın göle dönmesine suyun tehlike oluşturacak şekilde bir noktada toplanmasına neden olmuştur. Samsundaki seller sonucu Tramvay hattının ise sel sularıyla kapanması ve seferlerin iptal edilmek zorunda kalması ise ayrıca incelenmesi ve çözüm üretilmesi gereken bir konudur. Samsun merkezde yaşanan sel felaketi başta Büyükşehir Belediyemize olmak üzere tüm ilçe belediyelerimize ders olmalı ve kendilerini olası felaketlere karşı güncelleştirmelilerdir. En basit bir ifade ile sele neden olabilecek herşey önceden etkisiz hale getirilmeli alınacak kalıcı tedbirlerle ani su baskınları önceden önlenmelidir. Samsun'un her yerinde altyapıya gereken önem verilmeli makyajla günü kurtarmaktan kaçınılmalıdır. Bir tane dahi menfez tıkalı ve pis bırakılmamalıdır. Eğer aynı noktada bir hafta arayla iki kez su baskını yaşanıyorsa , belediye kendisine ne yapıyoruz ,Asri mezarlık içi altyapımız neden yetersiz diye sormalı. Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri çöpü halının altına süpürmekle temizlik yapılamayacağı gerçeğini hatırından çıkarmamalıdır.

Samsun Büyükşehir Belediyesinden isteğimiz , Asri mezarlık bir daha sele teslim edilmesin. Sağanak yağışlarda Asri mezarlık içerisinde göl ve göletler oluşmasın bunun için gerekli altyapı çalışmaları kalıcı bir şekilde yapılarak, altyapının da temiz tutulması, sürekli kontrol edilmesi konusunda daha dikkatli ve özenli hareket edilmesi sağlanmalıdır. Asri mezarlık içerisindeki perişan haldeki iç yolların tamir edilmesi yenilenmesi, mezarların su altında kalmasına engel olunması çok önemlidir. Asri mezarlıkta şelaleye değil, temizliğe ,düzgün bakımlı yollara ,mezarlık içi altyapıya ,bakımlı mezarlara Samsun halkının ihtiyacı ve talebi olduğunu kimse unutmasın. Asri mezarlıkta sel sonrası göle neden olan menfezin etrafındaki kum, çakıl, çöp ,ot ve toprak birikimi tamamen kaldırılmadığı (kaldırılmadığı fotoğrafta görülüyor) çeşitli noktalarda menfez sayısı artırılmadığı takdirde benzer şelale ve göl görüntülerinin bugün olmasa bile tekrar yaşanabileceğini unutmayalım. Samsun Büyükşehir Belediyesi yıktıklarıyla değil, yaptıklarıyla adını duyurursa Samsun halkı olarak sevinir ve takdir ederiz.