Samsun Valisi Sayın İbrahim Şahin, birkaç gün önce bu kentte düzenlenen Türk-Alman İş Forumu'nda konuşmuş. Söylediklerini okuyunca inanmak istemedim, 'yok canım' dedim 'Olmaz böyle bir şey' dedim. Sayın Şahin ya bu kenti yönetenlerin daha önce açıkladığı hedeflerden habersizdi ya da onların hedeflerini bilerek yerle bir ediyordu. Üstelik onların birçoğu da o salondaydı ve hepsi de Sayın Validen çok daha önce çok daha büyük hedefler açıklamışlardı. Onların açıkladığı hedeflerle Sayın Şahin'in açıkladığı hedef arasında uçurumlar vardı.

Sayın Şahin o toplantıda Samsun'a 2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefi koyuyor ve üstelik de bunun bir şekilde Cumhurbaşkanı'nın koyduğu bir hedef olduğunu iddia en azından ima ediyordu. 'Cumhurbaşkanımız, Başbakan olduğu dönemde her şehre bir ihraç limiti koymuştu. Samsun'un da 2023 yılındaki hedefi 1 milyar doları yakalaması gerekiyor' diyordu.

Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın Samsun için böyle bir hedef koyduğunu hiç duymadım ama Samsun'u yönetenlerin çok daha iddialı hedeflerini çok okudum, çok dinledim ve o hedeflerin gerçekçi olmadığını -üzülerek de olsa- çok yazdım.

"Samsun hedef mi küçültüyor?' diye sormama sebep olan konuşmanın yapıldığı salonda bulunanlar arasında çok daha büyük hedefleri çok daha önce dillendirenler de vardı. Söz gelimi AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Murzioğlu da oradalarmış. O hedefi duyduklarında neler hissettiklerini doğrusu merak ediyorum.
Arşivde yapılacak kısa bir gezinti ilginç olacak. Samsun'un ihracat hedefi konusunda ilk açıklama 11 Nisan 2015 tarihli. Tersanenin yapılmasıyla ihracatın hızla artacağını belirten zamanın AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş '2005 yılı için ise Samsun'un ihracat hedefini 1 milyar 200 milyon dolar olarak belirledik' diye konuşmuş.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Murizoğlu da hedeflerini 24 Nisan 2013'te yapılan Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı tanıtım toplantısında 2015'te1 milyar dolar, 2019'da 3 milyar dolar, 2023'te 6 milyar dolar ihracat yapan bir il olarak çıkmalıyız' diyerek açıklıyor.
Murizoğlu'nun açıkladığı bu hedefleri zamanın Samsun Valisi ve Sayın İbrahim Şahin'in selefi Sayın Hüseyin Aksoy da 20 Haziran 2013'te Samsun'da düzenlenen bir toplantıda teyit ediyor ve 'Tabi ki bu hedefleri daha da geliştirip aşmamız lazım' diye de ekliyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da 2023 hedefini 6 milyar dolar olarak açıklayanlardan. Sayın Yılmaz 9 Nisan 2013'te şunları söylüyor: 'Kentin söz sahibi, karar verici noktasında olan aktörlerle biraraya geldik ve bunu çok sık yapıyoruz. Samsun'un 2023 vizyonu çerçevesinde ihracat hedefinin 6 milyar dolara çıkması gerektiğini ve hedefin bu olması gerektiğini kararlaştırdık. Yani bugün 400 milyon dolarlar civarında olan ihracatı 10 yıl içerisinde 15 kat artırmamız gerektiğini düşünüyoruz ve bunu gerçekleştirmek zorundayız.'

Samsun Valisi PTT ve TRT Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı müsteşarlığı yapmış bir bürokrat. Selefinin ve kentin diğer dinamiklerinin koyduğu ve açıkladığı ihracat hedefinden habersiz olduğunu düşünmek söz konusu olmaz/olmamalı. Sormak durumundayım önceki rakamlar mı gerçekçi değildi yoksa Samsun hedef mi küçültüyor. Ve dahası o 1 milyar dolarlık hedef gerçekten de Cumhurbaşkanı tarafından mı konuldu? Eğer gerçekten öyleyse, zamanın yöneticileri bunu bilmiyorlar mıydı ya da biliyorlardı da zamanın başbakanından daha büyük hedeflere mi koşuyorlardı?