Sevgili Samsunlu okuyucu;

Aldığım eğitim, yaptığım fiili hizmetler bakımından ben profesyonel belediyeciyim. Ayrıca Samsun doğumlu olmamakla birlikte '' Samsuncuyum'' .

Bütün bu gerekçelere istinaden her dönem yerel seçimlerle yakından ilgili oldum. Kemal Vehbi Gül'ün bağımsız seçildiği yıl kampanyanın gençlik lideriydim.

Bağımsız yani seçime partisiz girmek. Bence güçlü yönetici olabilmenin formülü. Bağımsız başkanın personeli daha verimli çalışır.

Sizler ister inanın ister inanmayın, personelin en verimli bir aile gibi çalıştığı dönem rahmetli Selahattin Ereren'in görev yaptığı askeri dönemdir.

Ben Selahattin başkanıma yardımcılık yaptım. Particilik döneminde tıkanan tüm ana alt yapı yatırımlarının bürokratik engellerini bu dönemde aştık.

Bir gün bana bir sarı zarf '' eyvah dedim gene askerler benden bir hesap daha soracaklar ''

Açtım, particilik döneminde çekişmeler sebebi ile Samsun için aksatılan hizmetlerin listesinin yapılması talep ediliyordu. Yazdım başkana ilettim. Haberim var dedi ve ilave etti. 'Bütün bunları takip için Ankara Belediyeler Derneğinde yerin hazırlandı.''

Çok acil Mert ırmağı su arıtma tesisi, Çakmak barajı ve Samsun'a su getirme projesi, kent için taşkına neden olan yan dereler ıslah ve yağmur suyu tahliye projesi, yüzüncü yıl bulvarının liman kavşağı kısmının kamulaştırılması ve yol yapım projesi, 19 mayıs bulvarı ve Cumhuriyet meydanı açılması projesi, Samsun kent içi trafik sinyalizasyon işi projesi…….. işte buna benzer pek çok alt yapı ve imar planı işleri takip ile sonuçlandırılması..

Samsun adına sırası gelmişken rahmetle anacağım isimler vardır. Zamanın başbakanı Bülend Ulusu, başbakanlık müsteşarı Turgut Özal, iller Bankası İmar Planlama Daire başkanı Ahmet Menderes. Hayatta ise esenlikler dileyeceğim İller Bankası Genel Müdürü Aydın Evrenkaya, Bakan Ahmet Samsunlu, zamanında Samsun'a hizmet için muhatap olduğum pek çok devlet yöneticisi.

Samsun için hazırladığımız her sorun çözücü çalışma da bir ortak çalışma gurubunun süzgecinden geçmiştir. Mesela Nazım Plan Büro başkanı Saffet Atik, Erkan Uçkun ve ekibi, Belediye benden sonra ki imar müdürü Mazhar Başoğlu, İl İmar Müdürü Ümit Özşen, ESO genel müdürü Tansu Tekin.

Benim görevim ise; koordine etmek ve mesleki çalışma yapmak ile başkanlık adına teknik konu olduğu için üst makamlara sunarak savunmaktı.

Anlayacağınız, tam bir aile tipi işbirliği ve istişare. Verimlilik ve doğru proje bu tarz yöntemler uygulanarak elde edilir.

Gene dönelim maziye Kemal Vehbi Gül başkan ilk dönemleri sonrasında '' ben dedim olacak '' safhasına geçmişti. Rahmetli Muzaffer ağabeyde bu tür negatif alışkanlık yoktu. Daha sonra ben de siyaseten aday olması ve seçilmesi için çalıştığım Yusuf Ziya Yılmaz başkanın ilk iki yılı istişare ağırlıklıyken daha sonra '' ben yaptım oldu veya olur '' psikolojik devresi başladı.

Şimdi yeni yüzleri başkan seçeceğiz. İstişareyi seven ve isteyen ekip insanı karakterde be zamanında yanılmıştım. Şimdi yanılır mıyım, Hiç sanmam.

Bir ölçütüm var, bilmem katılırmışsınız. Başkanın partisi popüler ve güçlü olmamalı. Sebebi şudur partiye yaslanarak '' ben gene seçilirim '' cepte garanti seçeneği olmamalıdır.

Peki, sadece bir dönem başkanlık yapacağım diyen olursa da dikkatli olalım. Bu türler de beş yıl en kötü yönetimi sergileyebilir. Başkan da tekrar seçilme iradesi ve arzusu olmalıdır. Bu nedenle Ak Partinin üç dönem şartını beğenirim.

Elbette her aday seçilirken'' istişareye önem vereceğim '' der ve seçim beyannamesine yazar.. Ama acaba öyle midir?. Bu durum biraz bilinmezdir.

Kişinin evveliyatı bir ipucu verebilir. İstişare heyeti nasıl ve kimlerden oluşmalıdır. İşte işin püf noktası burasıdır..

Bir kötü örnek vereyim Samsun Büyük Şehir Belediyesinin bir ''Estetik Kurulu '' var. Bu kurul güya uzman istişare kuruludur. Bakınız İstiklal Caddesi ile Cumhuriyet Meydanı cephe giydirmelerine.

Siyaseten ve/veya malen belediye başkanına bağımlı kişilerden verimli çoklu seçenekli istişare edilmiş fikir ve proje çıkmaz.

Bir başkan adayı idare edeceği şehirde ki kent dinamiklerini dikkate alabilecek perspektife sahip meslek odaları ana omurgası olmak üzere ilmi kuruluşların ismini zikrederek istişare heyetini seçim beyannamesinde belirtmelidir. Sözünü yazılı olarak vermelidir.

Samsun için somut ve büyük sorun olan Gülsan Sanayi sitesi kongren problemi yazmıştım.

Adayların bu somut konunun seçim beyannamelerine nasıl yansıyacağını takip edeceğim.

Başka somut konular da gündeme gelecektir.

Gazetenin yayın süreci programına göre sizlerin okuması sağlanacaktır.

Saygılarımla…..