Sarıkamış faciası, geç kavranılmış Osmanlı gerçeklerinden birisidir.
Sarıkamış faciası, vatan savunmasından öte adeta bir Japon harakiridir.
Günün şartlarına, askerimizin durumuna ve hatta atlarımızın uyum sorununa dikkat edilmeden yapılmış bir askeri harekat vardır.
On binlerce askerimizin şehit olduğu Sarıkamış faciasındaki askeri tahliller, komutanlarımızın, siyasi yanlışlar da siyasetçilerimizin işi olmalıdır ki, bir daha bu yanlışlar yapılmasın.
Üzerinde durmak istediğimiz konu birkaç yıldır gençlerimizin yaşadıkları empatidir.
Gençlik ve Spor Bakanlığımızın organizesi ile gerçekleştirilen bu empati ve saygı etkinliği, nesillerimize tarihi yeniden yaşatma ve oradaki şehitlerimizi bizzat yerinde anma adına yapılabilecek en güzel hareketlerden biri olmaktadır.
Organizeyi gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanlığımızı kutluyorum.
Ama daha önemli bir şey vardır:
Gençlerimizin sıfırın altındaki bir sıcaklıkla orada yürümeleri, nöbet tutmaları, kız ve erkek çocuklarımızın büyük bir kadirşinaslıkla oralara kadar gitmeleri ve fedakarlıklarının yüzlerinden okunması, fevkalade önemlidir.
Bu durumu önemsiyoruz.
Tek kurşun sıkamadan on binlerce vatan evladının donarak şehit olmasını yaşayan ve bizlere de yaşatan genç evlatlarımızı kutluyorum. Tarihi, kitapların sayfaları arasında değil de bizzat bu tarihin yapıldığı yerde öğrenmek ve yaşamak, bu olsa gerektir.
Millete malolmuş bu ve buna benzer tarihi günlerimizde gençlerimizin empatisi; tarihin yeniden canlandırılıp yaşanmasına ve çocuklarımızın değer yüklenmesine ve yükletilmesine katkısı büyük olur. Bu ve buna benzer etkinliklere gençlerimizin götürülmesinde yarar görüyoruz. Bu anlamda ilgili bakanlığı da kutluyorum.
Bir Dumlupınar, bir Sakarya bir İnönü, bir Afyon, bir Çanakkale ve daha birçok tarihin yapıldığı mekanlara gençlerimiz taşınmalı ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmamalıdır.
Böyle etkinliklerde fayda-maliyet analizi yapılmaz. Çünkü terazinin bir kefesinde maliyet varsa; diğer kefede de tarih ve milletimizin geleceği vardır.
Aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. Selam ve dua ile…