Al bayrağımız rengini şehitlerimizin kanının renginden almaktadır. Türk milleti için bayrak vatan demektir ,hürriyet demektir ,şehit demektir…Bu gerçeğin bilincindeki milletimiz, bayrağımızı başının tacı yapmaktadır.Hiç şüphesiz Türk Bayrağı, Türk milletinin başının tacıdır. Bu nedenledir ki bayrak konusunda hepimiz daha hassas ve daha duyarlı olmak zorundayız. Eğer bayrağımızı astığımız (kaidesine işlediğimiz) herhangi bir yerde kirli,solmuş ve yıpranmış bırakıyorsak bu durum hepimizi üzer ve çok rahatsız eder.Hatta şehitlerimizin kemiklerini bile sızlatır.Ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırdığımız,astığımız veya kaidesine resmedip yerleştirdiğimiz her yerde şehitlerimizin kanının renginde dalgalandırmak zorundayız.Kirli,solmuş ve yıpranmış bayrak Türk milletine yakışmaz. Ne acıdır ki bayrağımız bazen hak etmediği şekilde bırakılmaktadır.Oysaki bayrak konusu Türk milleti için önemlidir,temizliği , bakımı ihmale ve ötelemeye gelmez.Ben bir şehit yakını olarak ay yıldızlı bayrağımızı yıpranmış kirlenmiş ve solmuş olarak asanları gördüğüm zaman kahroluyorum.Onlara şunu soruyorum bu bayrak kimin?
Atatürk'ün şehri Samsun'da Asri Mezarlık'ta Samsun Belediyesi tarafından 1955 yılında şehitlerimizin anısına yaptırılmış bir şehitlik anıtı (abidesi) bulunmaktadır.Bu şehitlik abidesi, birkaç yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilmişti.Yoğun bir kış mevsimi yaşadık ,kar yağmur ve güneş ister istemez bu şehitlik anıtına zarar verdi. Anıtın kaidesine yerleştirilen Türk Bayrağı görseli tamamen soldu, bizi üzen ve kahreden bir görüntü oluşturdu. Aylardır bu görüntü canımızı acıtıyor. Bayrağımızın solmuş halini şehitlik anıtına yakıştıramıyoruz. Şehit yakını kimliğimle birkaç kez bu durumu dile getirdiğim halde henüz bir arpa boyu yol alamadık. Bir kez daha şunu gördüm, benim gördüklerim görmesi gerekenler tarafından hiç görülmüyor. Onlara bu defada şunu soruyorum ay yıldızlı bayrağımız rengini nereden almaktadır? Bir Türk vatandaşı ve bir şehit yakını olarak üzülüyorum. Bayrağımızı solmuş ve yıpranmış görmeye dayanamıyorum. Ay yıldızlı bayrağımızın görselini şehitlik anıtının kaidesinde solmuş bir halde bırakmaya kimin ne hakkı var? Vatanı için kanlarını ve canlarını feda eden şehitlerimizi üzmeye kimsenin hakkı yok.
Rengini şehitlerimizin kanının renginden alan ay yıldızlı bayrak, Türk milletinin bayrağıdır. Şehitlik abidesi nerede olursa olsun kaidesine yakışanda gerçek renginde Türk Bayrağı görselidir. Buna herkes dikkat etmelidir. Dikkat etmeyenler sorumlu değil midir? Aylardır Samsun Asi Mezarlık'taki şehitlik anıtı (abidesi) kaidesinde Türk Bayrağı görseli tamamen solmuş bir halde ama kimse görmüyor(!) Şimdi biz buna inandık mı?

AYHAN HAMLI SAMSUN