Siyaset demek, devlet ve memleket yönetmek demektir.

Peki, bu ahlakı niçin değiştirelim?

Daha doğrusu Cumhuriyet dönemimizdeki yönetim ahlakımız değişmeli midir?

Evet, değişmelidir.

Bu bozuk gelenek aslında Osmanlı'dan miras kalmıştır.

Bu kötü geleneğin özü; kişisel çıkar ve hırslarımızı memleketin çıkarının önüne koymaktır.

Örneğin; İkinci Viyana kuşatması sırasında Kırım Hanı Murad Giray kişisel hırslarını yenip Tuna'yı tutsaydı acaba ne olurdu?

Sonuçları bugüne kadar gelmiş bu savaşın kaderi böyle olur muydu?

Özellikle Osmanlı'nın son döneminde nice paşalar, 'savaşı kazanırsa beni geçer' diyerek arkadaşlarına yardım göndermemişlerdir. Bu durum savaş zamanında olduğu kadar sivil yönetimde de yaşanmıştır.

Cumhuriyet döneminde aynı durum devam edegelmektedir.

İktidarın ak dediğine muhalefetin kara demesi adeta gelenekselleşmiştir.

Muhalefet, çözüm önermekten daha çok, iktidarın çözüm önerilerini eleştirmeyi yeğlemektedir. Bu da muhalefet kanadında güven zaafı oluşturmaktadır.

Çok partili döneme geçildiğinden beri devam edegelen bir dış politika ittifakımız vardı. Bu da yıkıldı. Ama bunu hayra yorumluyorum. Bunun nedeni ise Türkiye'nin önündeki alternatiflerin fazlalığıdır. Daha düne kadar başbakanımız, "Amerika diyorsa doğrudur' diyordu. Artık dış politikadaki doğrularımızı yalnız Amerika belirlemiyor.

Amerika'nın yanında bizim de başkalarının da doğruları vardır. Söz konusu bu doğruları göremeyen politikacılar çevreleriyle kör döğüşüne girmek zorunda kalıyorlar.

Bütün bunlara rağmen iç politikada iktidar ve muhalefet tarafından siyah ve beyaz renklerin tonlarının var olabileceğine inanılmamaktadır. Bu sıkıntı aşılmadan kutuplaşmanın önüne geçilemez, barış tesis edilemez.

Gerek iktidar ve gerekse muhalefet siyah ve beyazın tonlarının varlığını kabullenmelidirler. Aksi halde iktidarları uğruna iç barışı zedelemiş olurlar. Bu millet ekmekten önce huzur ve barış istemektedir. Acı sirkenin zararı kendi kabınadır, başkasına değildir.

Kardeşliğin ve özgürlüğün olmadığı yerde kalkınma da olmaz.

Selam ve sevgi ile…[email protected]