Standart; amaçlanan bir şeyi yapabilmek için izlenen yoldur. Bu, bir ürün, bir hizmet veya bir süreç yönetimini içerebilir. Standartlar konunun uzmanı olan ve temsil ettikleri kurumların ihtiyaçlarını bilen, imalatçı, satıcı, alıcı, meslek birlikleri, kullanıcı ve düzenleyici insanların bilgi birikimidir.

Mesleğim gereği standartlarla ile oldukça yoğun etkileşim içerisinde bulunduğumdan, BİS, DIN, ASME vb. farklı ülkelerin standartlarına atıfta bulunarak hazırlanmış ulusal standartları okurken iç geçirmediğimiz, neden bizim ulusal standartlarımıza atıf yapılmadığını sorgulamadığımız çok nadirdir!

Bizler biliriz ki, bir ülkenin bilim ve teknoloji düzeyi, onun sahip olduğu bilgi birikimi standartlarına yansır.

Kutupsal Kodlar

Yakın zamanda bizleri mutlu eden ancak toplumun gözünden kaçan/kaçırılmayan çalışılan bir gelişme Bilkent Üniversitemizde yaşandı. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Erdal Arıkan 'Kutupsal Kodlar' isimli çalışmasıyla ödüller almaya, 5G teknolojisinin standartlarında kriter oluşturmaya başladı.

2010 yılında IEEE Information Theory Society Makale Ödülü'nü ve 2013 yılında IEEE W.R.G. Baker Ödülü'nü, 2010 Sedat Simavi Bilim Ödülü ve 2011 Kadir Has Vakfı Bilim Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Arıkan, 'Kutupsal Kodlar' buluşu ile ABD merkezli uluslararası kuruluş olan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'nün (IEEE), en prestijli ödülü olan IEEE Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı.

Türk bilim insanı Arıkan'ın 'Kutupsal Kodlar' adlı buluşu daha önce de kriptolojinin bilimsel çalışmalarında büyük etkisi olan Shannon Enformasyon Kuramı'nda 60 yıldır açık olan bir problemi çözdüğü için ilk günden başlayarak endüstri tarafından büyük ilgi gördü. Arıkan, 2009'da yayımlanan bir makalesi ile bu konuyu bilim dünyasına takdim etmiş ve bilim insanı Claude Shannon tarafından 1948'de ortaya atılan enformasyon kuramının en temel problemine kökten çözüm getirmişti. Kutupsal kodlar, 'Shannon Kanal Kapasite Sınırı'na ulaştığı kanıtlanabilen ilk ve tek kod çözme yöntemi olarak kabul ediliyor. 'Kutupsal kodlar', bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor.

O Bir Kahraman

ABD-Çin arasında devam eden Teknoloji Savaşında Çin'in 5G konusundaki Amiral Gemisi Huawei Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su olan Guo Ping, Bilkent Üniversitesinde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Erdal Arıkan'ın çalışmalarından övgüyle bahsederken, 5G teknolojisinde büyük yankı uyandıracağını söyledi. Ping, Arıkan hakkında "Arıkan, hem Türkiye hem de telekomünikasyon dünyası için bir kahraman." ifadelerini kullandı.

Daha çok kahramanlar çıkarabilmek, standartlarına atıf yapılan ülke konumuna gelebilmek için; bilimin ve aklın ışığında, doğru bir stratejide, çok çalışmak durumundayız.

Sağlıcakla