GÜLYÜZLÜ EVLATLARIMIZIN KAYNAKLARIMIZI HARCAYAN POLİTİKACILARDAN TEK BEKLENTİLERİ 'SUÇLAMA HOPARLÖRÜ' GİBİ DEĞİL SADECE SANAYİLEŞME KONUŞMALARIDIR!

Yerel seçime çok az kaldı; hala ülkemizin içinde bulunduğu ağır işsizlik, gelecek vizyonu içinde toplumun anlayabileceği yeni gelişmeleri ve yaşamsal ihtiyaçları başka ülkelerle kıyaslayarak durum tespitinin yapılabildiği bir ortam yok. Seçim bir at yarışı değildir, gülyüzlü evlatlarımızın yaşayacakları geleceğin tasarlanmaya karar verilmesidir. Birbirimizi ötekileştirerek başarabileceğimiz tek şey, Türk yurdunun rakiplerinin mutluluğunu artırmaktır!

Amerikan menşeli Apple firmasının tarihte 1.-TRİLYON USD değerine ulaşan ilk firma olmasının sorumlularından biri olan baştasarımcı Johny IVE; olağanüstü yeteneğine uygun eğitim almış bir İngiliz'dir. Batının ekonomik üstünlüğü, 75 yıllık sanayileşme döneminden sonradır. Doğan KUBAN'ın HBT Sayı 156'da belirttiği gibi 'Çanakkale-İstanbul'un işgali, Yunanlıların, İtalyanların, Fransızların, İngilizlerin, Rusların Anadolu'yu işgal teşebbüsleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonu, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet hepi-topu 8 yıl sürmüştür!' 1950'de dış borcu olmayan Türkiye'nin 2018'de 600 MİLYAR USD'den fazla borcu olmasını neyle açıklayacağız?

Sanayileşmeden yaşamak, ülkeleri sömürgeleşmeye/ticari köleliğe götürür. Bugün hepimiz imkanlarımız ölçüsünde her türlü fedakarlıkları yaparak evlatlarımızı en iyi okullarda yetiştiriyor, kodlama ve robotik yarışmalarında dereceler almalarını ve üstün seviyede dil öğrenmelerini sağlıyor, sosyal aktivitelerde ve bilimsel projelerde üstün sonuçlar aldıkları çalışmalarını destekliyoruz. Ama bu gülyüzlü evlatlarımızı Türk yurdunda nasıl bir gelecek bekliyor görebiliyor muyuz? Buğday, mercimek, soğan ve patateste yurtdışına bağımlı bir ülke; onların layık oldukları gelecek hakikaten bu mudur?

Bakınız dünyadaki gerçeklerden en yeni birkaç örnek verelim 1) Berkeley Üniversitesi'nde bir çalışmada kör farelere virüs yoluyla eklenen genlerden sonra fareler yavaş yavaş görmeye başladılar. Yakında bir virüsü görme özürlü birinin gözüne enjekte edeceksiniz ve birkaç ay sonra görmeye başlayacak. 2) Google tarafından geliştirilen derin öğrenme algoritmasına dayalı bir yapay zeka sistemi, şeker hastalığına bağlı göz dibi hasarını/diyabetik retinopatiyi % 90 oranında tanımayı başardı. Yani sadece retina resimlerimizden bu hastalığın erken aşamada teşhis ve tedavi yolu açıldı. 3) Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserine dair yapılan bir çalışmada 2600'den fazla kadının mamografi görüntülerini inceleyen yapay zekanın, daha şimdiden insan doktorlar kadar doğru teşhis yapabildiği ortaya çıktı. Hepsinin ellerinde dünyada olan biten her şeyi takip edebildikleri akıllı telefonlarla dolu gençlerimize - dünyada şimdi bunlar olup biterken - kendi yurtlarındaki en basit gıdaların ihracatında bile dışa bağımlılığı başarı olarak izah edebilir misiniz? Size gülerler…

Bakınız Sanayi 4.0 diyoruz ama hangi sanayi seviyesiyle bunu yakalayabiliriz diye sormuyoruz. Bir durum tesbiti görelim: Türk yurdunda toplam sanayi üretiminde düşük-teknolojili sanayi payı % 32,6 orta-düşük-teknoloji sanayi payı % 27,6 orta-ileri-teknoloji sanayi payı % 36,1 ve YÜKSEK TEKNOLOJİ SANAYİ PAYI % 3.5 iken hangi Sanayi 4.0 teknolojisinden bahsedebiliriz? Evlatlarımızı düşük ve orta seviyede bir sanayiyle; Mars yaşamına, sentetik biyo-mühendisliğe, nano-teknolojiye, transgenik ilaç sanayiine ve daha bir çok gelecek teknolojisine nasıl hazırlayacağız?

Komik gelecek biliyorum: Acilen, devletin tüm kaynaklarını odaklayarak sanayileşme konusunda olağanüstü hal ilan etmeli ve önümüzdeki 5 yıl hiç birimiz hiç uyumadan adeta çalışmalıyız. Gelecekten, sanayileşmeden ve teknolojiden başka bir şey konuşmak derhal ve şiddetle yasaklanmalıdır! Emin olunuz bugün gülmek, yarın çaresizce ağlamaktan evladır!

Geleceğe dair o kadar hızlı vakit kaybediyoruz ki bir süre sonra bunu telafi etme şansımız hiç kalmayacak. Yiyeceğimiz ekmeği-aşı bize parasını ödemedikçe ve hatta paramız olsa dahi istediklerini yapmadıkça tedarik etmeyecek – ve 100 yıl önce dedelerimize hiç acımayan - rakiplerimiz, evlatlarımıza da acır mı sanıyoruz? SANAYİLEŞME İÇİN ÇALIŞMAK VATAN BORCUDUR VE DERHAL VE HERKESÇE ÖDENMELİDİR…