Suriye'deki iç savaşı bahane edip bir gece ansızın gelen ABD ordusu bir gece ansızın gidiyor mu? ABD Başkanı Trump'ın "ABD Suriye'den çekiliyor, hem de derhal" açıklaması üzerine çekilmeye başladı bile.Herkesi şaşkına çeviren soru: Bu çekilme gerçek mi? Öyle görünüyor ki bu bir taktik oyunu değilse çekilme gerçek.Ama bu çekilme ne zaman tamamlanır ya da ne şekilde tamamlanacak bunu en kısa sürede görebilecek miyiz ? Bu konuda dünya kamuoyunda kuşkular var.

Suriye'de emperyal bir güç olan ABD'nin çekilme kararı dünya kamuoyunda çok tartışılıyor ve çekilmeye temkinli yaklaşılıyor. ABD'nin Suriye'deki ortakları PYD /SDG' gibi terör grupları kendilerini hem öksüz, hemde yetim kalmış gibi hissediyor.Bu çekilmeyi herkes gibi onlarda şaşkınlıkla karşılıyor. ABD'ye çekilme diye yalvarıyorlar . Ama unuttukları bir şey var aslında ABD Suriye'den çekilmiyor, defolup gidiyor. Evet bu bir çekilme değil ,defolup gitmektir. Dilerim hiçbir unsurunu geride bırakmadan defolup gider . Sizce gerçekten bunu yapar mı ? ABD o bölgeden fiziki olarak gitse bile eğitim ve silah verdiği ortaklarına taktik vermeye devam edecektir. Keşke o bölgeden ABD izleri tümden silinmiş olsa ama bu mümkün değil. Son ana kadar binlerce tır dolusu silah getiren ABD ordusu o silahları getirdiği gibi tümden götürmeyecektir. Bunu da zaman içerisinde dünya görecek ama hiç kimse şaşkınlık yaşamayacaktır. Afganistan'dan yıllardır çekilmeyen ABD Ordusu Suriye'den gerçekten çekilecekse bu insanlık adına son derece olumlu bir adımdır. O bölgeden ABD çekilirse o bölgeye huzur daha kolay gelecek ve iç savaş en kısa sürede sona erecektir. Dünya kamuoyu bu çekilmeden rahatsız değil ama bu çekilmeyi sorgulamaya, iyi bir yere oturtmaya çalışıyor. Onlarca soruya rağmen herkes bu çekilmenin gerçek olmasını istiyor.

ABD ,Suriye'den çekilse bile Ortadoğu'da her zaman olacaktır. Çünkü ABD ne petrol kuyularından nede bölge ülkelerine silah satmaktan ve İsrail'e yardım etmekten asla vazgeçmez . Petrol ve silah ABD için hayati öneme sahip unsurlardır. Dünya kamuoyuna, bakın Suriye'den çekiliyoruz görüntüsü vermek Suriye'deki terör gruplarına verdiği desteği unutturamaz. PYD /SDG' gibi terör gruplarına sahip çıkarak yıllarca sürecek bir kötülük yapmıştır. ABD Başkanı Trump'ın bu konuda insanlığa bir teminatı olacak mıdır? Ortada bıraktığı terör grupları hem Türkiye ,hem Suriye ,hem de bölge için serseri bir mayından farksızdır. Suriye'de tüm ayarları bozduktan sonra çekilmek, bunun için defolup gitmektir. Unutmayın ABD Suriye'den çekilmiyor ,defolup gidiyor. Keşke bunun gerçek olduğunu görüp ,Suriye ve bölge halkı adına sevine bilsek. Bunu insanlık adına çok istiyorum. Yine de temkinli olmakta fayda var. Terör gruplarına hamilik yapan hiç bir ülkeye insanlık adına güvenilmez. Bunu da unutmayalım.