Niçin Talibanizm ya da Gülenizm?

Bu iki hareket, İslam adına fakat İslamın hiçbir mezhebinde olmayan bir pratik(fıkıh) ortaya koymuştur. Pratikleri ve yöntemleri Haricilere benzese de bunların kendilerine özgü günah-sevap ile haram-helal değerlendirmeleri bulunmaktadır.

Bu nedenledir ki, ortak yönlerini bu ad altında vermeyi uygun gördük.

4-Herkes bilir ki, tarih boyunca Müslümanlar arasında ortaya çıkmış mezhep ve inançla ilgili anlaşmazlıkların temelini iktidar algısı ile iktidara karşı geliştirilmiş muhalefet anlayışı oluşturmuştur. Bu farklı anlayış sonucunda Sünni, Harici ve Şia gibi mezhepler ortaya çıkmıştır.

Müslüman yöneticilere karşı ayaklanmayı Hariciler hariç hiçbir mezhep benimsemez.

Gerek Afganistan'da ve gerekse Türkiye'de meydana getirilen silahlı ayaklanmanın Hanefi siyasi fıkhı ile izah edilmesi mümkün değildir.

Taliban Terör Örgütü gibi kanatları altında beslendiği hükümeti silahla devirme teşebbüsü, FETÖ hareketinin de olmaktan çok daha fazlasıyla dini görünümlü siyasi hareket olduğunu göstermektedir.

5- Bilindiği gibi Kur'an-ı Kerim'de insanların , ' hikmetle ve güzel öğütle' İslama davet edilmesi emredilmektedir.

Taliban Örgütü çağdaş Hariciler ise 'hikmet ve güzel öğüt' yerine kılıç, kırbaç, tüfek ve dayak kullanılarak insanlar hizaya getirilmeye çalışılmaktadır.

Benzer durum ve baskılar, FETÖ'de kumpas (Tahşiyecilere, Ergenekon, Balyoz, üst düzey bürokrat, işadamları ve siyasetçilere), kaset, dinleme, şantaj ve mali denetim gibi yol ve yöntemler şeklinde ortaya çıkmış ve nice kişiler bu şekilde hizaya getirilmişlerdir.

Bunların meşruiyeti asla savunulamaz.

6-Çağdaş Hariciler olarak nitelendirebileceğimiz Taliban hareketinin benzerleri ülkemizde olduğu gibi Hindistan ve Pakistan'da da ortaya çıkmıştır.

Bunlardan en önemlilerden birisi de MollaFazlurrahman'ın yönettiği Cemiyet-i Ulema-i İslam hareketidir. Bunun da yegane hedefi Pakistan'daki yönetimi ele geçirmektir.

Bunun da en önemli yöntemi, sistemin bileşeni olarak her seçimde rengini, adını ve hatta yolunu- hedefini değiştirmekte bir sakınca görmemesidir.

Afganistan'da Taliban örgütüne büyük etkisi olan bu partinin öncü kadroları seçimlerde Pakistan'da solcu BenazirButto'ya oy verirken, diğer taraftan mücahitlerin kurduğu İslam devletine 'KAFİR' damgasını vurmada sakınca görmezler.

Benzer durum Türkiye'de Gülen hareketinde de gözlenmiştir.

Gülen hareketinin geçmişte solcu ve liberal, günümüzde de son seçimlerde yine solcu ve ayrılıkçı partilere duyduğu ilgiyi ve verdiği desteği, manevi değerleri önceleyen partilere vermemiş, hatta acımasızca ve aşağılayıcı üslupla yermiştir.

Devam umuduyla selam ve sevgiler…