Her insanın hayatta amacı farklıdır. Hayatta herkesin kişiliğine, yaşam standartlarına, eğitim durumuna, iş durumuna, sağlığına göre bir amacı vardır. Aynı amaca yönelen insanların, kişilik yapılarından, bulundukları çevresel-sosyal farklılıklardan dolayı da amaca giden yolları farklıdır. Bu kadar farklılığın içerisinde kişilerin tek bir ortak hedefi vardır. Hayatta var olmak ve kendini gerçekleştirmek. Peki, nedir bu kendini gerçekleştirmek?

"Kendini gerçekleştirme' terimine psikolojik yönden baktığımızda, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidini incelememiz gerekir. Bu piramit aşağıdan yukarıya doğru ilerleyerek beş bölmeden oluşur. Bir aşama gerçekleştirilmeden, diğer bir aşamaya sağlıklı bir şekilde geçilemez. Piramidin en tabanındaki basamakta kişinin "yemek, içmek ve uyumak' gibi temel ihtiyaçları yer alır. Kişi bu aşamayı gerçekleştirdikten sonra ikinci aşama "güvenlik' aşamasıdır. Kişi kendini güvende hissedeceği bir ortam, bir ev, bir yaşam bölgesi arar. Bundan sonraki üçüncü basamak "sevgi ve ait olma' basamağıdır. Dördüncü basamak "saygınlık, tanınma, başarılı olma, takdir edilme' gibi değerleri içerir. Piramidin son olan beşinci basamağı ise "kendini gerçekleştirme' basamağıdır.

En önemli basamaklar, üçüncü ve dördüncü basamaklardır. Günümüzdeki problemlerin çoğu bu iki basamağı tamamlayamamaktan doğmaktadır. Çünkü insanlar, kedilerini ve potansiyellerini bilemeden sürekli yeni istekler üretir.Sevgi ve saygınlık kazanma, sosyal yaşantımızın bize sunduğu kavramlardır. Sevgi, insanın önce kendini sevmesiyle başlayan ve çevresine yansıyan bir süreçtir. Bu sebeple sevgi öncelikle insanın kendisine saygısıdır. Bu süreç-basamak tamamlandığında ancak saygınlık ve çevre tarafından takdir görme gerçekleşir. Bu durumların gerçekleşebilmesi için gerekli olan tek şart, kişiler arası iletişimin anlaşılır olmasıdır. Tüm bu gereksinimlerin karşılanması için öncelikle insanın gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlayabilmesi gerekmektedir. Bu hiyerarşik sıralama tamamlandıktan sonra insanın en büyük amacı kendini gerçekleştirmektir. Peki, kedini gerçekleştirme süreci nasıl başlar?

Kendini gerçekleştirme, kendini aramayla başlar. Ancak asla sonu olmayan bir sürece girilmiş olunur. Çünkü, yaşayacağımız deneyimler ve etkileşimler, hayatta var olduğumuz sürece; asla bitmeyecektir.İnsanın öncelikle, kim olduğunu, neden bu dünyada olduğunu, kendini ve çevresindekileri nasıl faydalı olabileceğini sorgulaması gerekmektedir. Kısacası, yaşam amaçlarını arayan insan, kendini gerçekleştirme yoluna girmiş olan kişidir. Bu yolculuktaki asıl amaç, yolculuk sırasında bir yere varmak değildir. Asıl amaç, yolculuktan edinilen tecrübeler ve deneyimlerin ruha kattıklarının özümsenmesidir. Daha sonra özümsenen bu deneyimler sayesinde başkalarının hayatına dokunmaktır. Yaşam yalnızca kendini tanıyanlara ve başkalarının hayatına dokunanlara hoşgörülü davranır. Hoşgörülü pazarlar…