Bugün Samsun'da sektörün ikinci büyük fabrikası olan Borsan Alüminyum Kablo Fabrikası'nın açılış günü…

21 bin metrekare arsa üzerinde, 40 bin 500 metrekare 3 katlı kapalı, 7 bin 500 metrekare açık alan, aylık 2 bin ton alüminyum ergitme kapasitesine sahip, toplam yatırım tutarı 110 milyon TL olan sektörün ikinci büyük Borsan Alüminyum Kablo Fabrikası…

Grubun gerek sanayi üretimi gerek yerel medyada sağladığı istihdam büyüklüğünden, üretim ve pazarlamayla dünya çapından gücünden bahsetmeden önce yazımızın özünü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bundan tam 6 yıl önce bir vesileyle Samsun ilçe ve köylerinin tamamında bir araştırma yapıyorduk. Sıra Engiz'e yeni adıyla 19 Mayıs İlçemize ve köylerine gelmişti. Günlerden bir gün yolum iç kesime uzanan bir yola düştü. Sahilden çok olmasa da biraz uzaktı. İlçe merkezinden 24 Km uzaklıktaydı. Derken adeta yayla havası veren bir köye vardık. Adı Cerekli'ydi.

Köye varır varmaz dikkatinizi çeken ilk şey karşılaştığınız adeta kartal yuvasını andıran bütün ihtişamıyla vadiye bakan 3 villa... Tuhaftı çünkü civar ilçe köylerinde bile rastlanmadığımız bir durumdu. Sessiz ve sakindi üstelik sanki kimse yaşamıyor gibiydi.

Yine de olsun diyordum içimden ve şöyle devam ediyordum ' Kiminse kim köyüne bunu yapmış, değer vermişse ellerine yüreklerine sağlık, Allah ömürlerine ve kazançlarına bereket versin.'

Çok geçmedi köylülerimizle araştırmaya dair konuşurken merakımı gidermek istedim ve sordum:

-Bu villalar kimin?

Cevap:

-İşadamı Adnan Ölmez ve kardeşlerinin.

Bense Sn. Ölmez'i kendilerini o zamanlar Samsunspor Başkanlığı dolayısıyla tanıyordum. Önemlisi kendisine yönelik 'Trabzonlu' (Sanki bir suçmuş gibi) kimliği ile değerlendirmelerden. Oysa ki Ölmez ailesinin büyükleri çok zaman önce göç ederek gelmiş bir aile, tıpkı Samsun'un her ilçe ve yüzlerce köyünde olduğu gibi)

İçimden geçenleri yine yazarak paylaşıyorum:

'Bir şu Samsunluyum, Samsun doğumluyum diye nara atıp köyüne kentine ailesine etrafına ışık tutmaktan acizlere bak, gel bir de Adnan Ölmez ve kardeşlerine bak.'

Cerekli Ölmezler, köklerine, doğup büyüdüğü köyüne sahip çıkmış, ya öyle değerlendirenler? Samsunlu olmayı başka mecralarda arayanlar?

Samsun'da Samsun gündeminde çokça yer alan 'Samsunlu olmakla kendini yerli diğerlerini yabancı hissettirmeye dönük cümleler sarf eden' isimlerin köylerindeki evleri hiç gördünüz mü?

Yani köklerine olan saygı ve ilgilerini?

Samsuna olan emeklerini, katkılarını, faydalarını?

Ürettikleri değeri, yatırımı, Samsunlu çocuklara kazandırdıkları istihdamı? Haşa niye üretsinler, eleştirmek varken…

Şimdi bugün bu dev yatırım Samsun'da ya

Samsun'a emek veren değer üreten Adnan Ölmez ve kardeşlerin ya şapkayı bir daha alıp önünüze iyice düşünesiniz.

Kimmiş Samsunlu kimmiş köklerine değer veren?

Teşekkürler…

Köyünüzde içimden geçenler gibi

Allah ömrünüze ve kazancınıza bereket versin…

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın efendim.