Sayın Başbakan, geçen hafta dile getirdiğim STK tereddütlerine güzel cevaplar verdi. En güzel cevabı da ana muhalefeteydi: Madem bizimle uzlaşmıyorsunuz, verin teklifinizi, ikisini birlikte millete sunalım dedik, getirmediler. Bravo!

Ana muhalefet çözüm veya alternatif sunmadan eleştiri anlayışından vazgeçmeli artık. Meclis çevresini bazı milletvekilleri önderliğinde bir kalabalık sardı. Belli sayıda STK adını vererek protesto bildirisi okumaya çalıştılar, sonra polis tepkisiyle karşılaştılar tabi. Buna ne gerek efendiler? Nazım Hikmet'in yıllar öncesi 'Koşun kurşun eritmeye çağırıyorum.' Fütürist ifadesiyle dile getirdiği isyan, kargaşa, çatışma mantığının yansıması değil mi bu? 12 Eylül 1980 öncesinde bu edebiyatla yaratılan çatışmalarda binlerce gencimizi kaybetmedik mi?

Halk oyuna gidilmeyecek mi ki böyle gösterilere gerek duyuyorsunuz? Alternatif teklifiniz ne? Verseniz ya Sayın Başbakana, istiyor işte! Halk ne diyor bakalım.

Topal Dursun'un oğlu Başbakan oluyorsa sizden de cumhurbaşkanı neden çıkmasın dedi Sayın Başbakan ve ayakta alkışlandı. Halkın kendisinden olduğunu vurgulaması, bütün yürekleri yumuşatıverdi. STK'dan sunduğumuz tereddütlere de cevapları şunlardı:

  1. Gensoru-güvenoyunu 5 senede bir millet verecek, yürütme halka karşı sorumlu. Tekrar bir güvenoyuna ne gerek var?
  2. Yürütme yargılanabilir ama Meclis üçte iki çoğunluğuyla… Bir suç varsa ortada, çoğunluğa zaten dalga dalga ulaşır. Milletin vekillerinden şüphe etmek niye?
  3. Gençlere niye güvenmiyoruz ki? Oy veriyorlarsa niye seçilme hakları olmasın? (Buna bazı STK temsilcileri, peygamberimize (S.A.V) elçiliğin 40 yaşında verildiğine dikkat çekerek, fikir üretecek vekilin olgun olması gereğine işaret etmişlerdi. Ancak 18 yaşında seçilebilecek kişi az olacağı kanısıyla bu cevabı da haklı buluyorum.)

STK merakı tepeden vekil listesi yapılma durumuyla ilgili bir açıklama duyamadık yalnız. En önemlisi de bu. Halk kendi tercih ettiği kişileri görmek istiyor listelerde. Referandum öncesi bu konuya açıklık getirilmeli mutlaka, seçim yasasının nasıl düzenleneceği önemli.

Çoğunluk kafasında tek bu soru soruyla meşgul! Cevabı gönüllere seslenirse evet çıkar bu anayasa değişikliği teklifine. Kendi iradesini Meclis'te görürse halk, yürütmenin başının tek olmasını istiyor çünkü, iki başlılığın derdini çok çekti geçmişte.