Müslümanlar olarak tepkisel toplum olmaktan kurtulamıyoruz. Bunun nedeni ise, 'tez olma iddiamızın ' olmamasıdır.

Başkalarını taklit etme duvarını bir türlü aşamıyoruz.

Başkaları bize ' kahrolsun' diyorsa bizler de aynıyla mukabele ediyoruz.

Protesto için birileri, birilerinin bayrağını yakıyorsa, bizler de yakıyoruz. Bizim bayrağımızı yakıp yakmamasına bakmaksızın yakıyoruz, çiğniyoruz ve yırtıyoruz.

Bazen bu Avrupalı Nazistlere karşı öyle bir cahillik sergiliyoruz ki, protesto ettiğimiz devletin değil de bir başkasınınkini yakıyoruz.

Gerçi bu Avrupalıların biri diğerini aratmaz. Çünkü Avrupa'da kaldığımız 5-6 yıl zarfında bunları başka türlü tanımadık.

Ve bizleri öyle bir dolmuşa bindiriyorlar ki nereye gittiğine bile bakamıyoruz.

Protesto yapmak ve kamuoyunu canlı tutmak önemlidir ama, bundan önemlisi ise bu işi yaptırımlarla kalıcı hale getirmektir. Eylem, bir hareket için en son vuruştur. İster ilk, ister son vuruş olsun, düşmanın kutsallarına en az kendi kutsalımız kadar değer vermek zorundayız.

Allah(cc) K.Kerim'de bu konuya dikkat çekerek şöyle buyuruyor:

'Allah'tan başkasına tapanlara(ve putlarına) sövmeyin; sonra onlar da bilgisizce düşmanca Allah'a söverler…(En'am, 108).

Bu Ayet-i Kerime'nin izahında Elmalılı H. Yazır (c.3/ 2023) şöyle der:

'Ey Müminler, Allah'tan başkasına yalvaranlara, tapanlara küfredip de cahillikle atılarak Allah'a küfretmelerine sebep olmayın. Yani onlara taptıkları, kendilerince hürmet ettikleri şeyleri karıştırarak mesela ' kahrolsun taptığınız' veya 'dini şöyle böyle' gibi küfür ve hakaretle hitap ederek söverseniz, vicdanlarına, hissiyatlarına basmış olursunuz, onlar da hiddetlenerek ve cehaletlerinden dolayı karşılık verme amacıyla 'biz de sizinkine ' diye sizin söylediklerinizi(yaptıklarınızı) iade eder'ler.

Konu ile ilgili Peygamberimiz(sav) özetle,' başkalarının anne- babasına küfretmeyiniz ki, onlar da sizin anne babanıza küfretmesinler' buyurmuşlardır.

Gençliğimizden beri seslendirdiğimiz şeylerden biri de Müslüman olarak protesto yöntemleri geliştirmektir.

Hollanda , Rusya, İsrail, Fransa, Amerika ve daha başka devletlerin bayrağını yakanlar, her halde Amsterdam'da, Moskova'da,Telaviv'de, Paris'te , Washington'da ve daha başka yerlerde Türk Bayrağı'nın yakılmasını, gönderden indirilmesini canımız pahasına da olsa istemeyiz.

Çünkü bayrak namusumuzdur, milletimizin sembolüdür.

Namusumuza ve milletimizin sembolüne halel getirmeye neden olacak davranışlardan uzak durmak gerek.

Onların uyguladıkları yaptırımları bizler uygulayabilir miyiz?

Bir bayrak yakarak gaz aldırmakla bir yere varamayız.

Selam ve sevgi ile…