Kurallar hayatımızın her anında var olan bir düzenleme biçimidir. Kural koymanın en geniş anlamda amacı, o anki iyilik halini sağlamak ya da iyilik halinin devamını sağlamaktır. Genellikle küçük sosyal topluluklarda kurallar daha karşılıklı hazırlanan bir süreçtir. Kuralların olması için en az iki kişinin ilişki halinde olması gerekir. Bu sebeple kurallar her zaman için her iki tarafı ilgilendirmektedir. Kural koyarken zorlandığımız en büyük topluluk çocuklardır. Peki, bizler çocuklara kurallar koyarken, neden bu kadar çok zorlanıyoruz?

Hayatımızda en çok çocuklarımıza karşı kurallar koyarız. Bu kuralın amacı, her ne kadar çocuğu koruma amaçlı olsa da gözden kaçırılan önemli noktalar olabilmektedir. Çocukla hiç paylaşılmadan kural konulması çocuğun gelişimine hiçbir katkı sağlamaz. Aksine, ilişkideki kuralları sadece tek bir taraf koyuyorsa, çocuğun değersizlik duygusu ve engellendiğinde de öfke duygusu beslenmiş olur. Bu sebeple, çocukla konuşarak kuralların konması ve onun da onayının alınması gerekir. Belirli bir düşünsel ve mantıksal nedene dayandırılmayan kurallara kimse uymak istemez. Çocuğun bir şeye uyması isteniyorsa, kuralın arkasındaki gerekçe çocuğa anlatılmalıdır. Kurallara uyulduğunda ya da uyulmadığında ne olacağı konusu çocuğun o kuralı yapıp yapmamasında etkilidir. İhtiyacı karşılamayan ya da çocuğun gelişimini desteklemeyen kurallar değiştirilmelidir. Sonuçta bir kuraldan beklenen, ilişkileri düzene sokarak yaşam kalitesini artırmasıdır. Eğer, konulan kural, sonuç vermeyen ya da işe yaramayan bir kural ise; çocukla konuşulup bu kuralın yerine başka bir kural konması ya da tamamen kaldırılması söz konusu olabilmelidir. Çocuk tarafından keyfi bir talebe dönüşmesine izin verilmemelidir.

Çocuk herhangi bir kurala uydu diye kesinlikle ödüllendirilmemelidir. Çünkü, kurala uymak bir sorumluluktur. Ancak, eğer yeni bir kural konmuş ve bu kurala alışılması için zamana ihtiyaç varsa, belirli ölçülerde ödüllendirme yapılabilir. Sosyal ve sözel ödüllendirmeler yeterlidir. Örneğin, 'Dikkat ettim, dün birlikte koyduğumuz kurala uyuyorsun. Buna çok sevindim', 'Kurallara uymaya çalıştığını fark ediyorum ve buna seviniyorum' gibi.

Kurallar toplum huzuru için en önemli yapı taşlarından biridir ve bu yapı taşının korunması, çocuklukta başlayan bir süreçtir.