29 Mayıs(bugün) Bizans Devleti'nin başkenti İstanbul'un fethinin yıldönümüdür.

İstanbul, Osmanlı Devleti'nin daha kuruluş yıllarında ilgi alanına aldığı stratejik tarihi kentlerden biriydi.

Aslında İstanbul, tüm dünya Müslümanlarının kızıl elmasıydı.

Ebu Eyyübül Ensari'nin Medine'den gelip Efendimiz(sav)'in müjdelediği askerlerden olma adına bu kentin surlarının dibinde şehit olmasının başkaca anlamı yoktur.

İstanbul'un fethi yalnız Türk- İslam dünyasını değil, tüm dünyayı etkilemiş ve Avrupa tarihçilerini yeni bir milada mecbur ederek çağlarını değiştirtmiştir.

Önce çevresindeki yerleşim alanlarının fethedilerek yalnızlaştırılan Bizans, daha sonra da sur içinde yaşayan nüfusun birkaç katı askerle kuşatılarak alınmış olan İstanbul Türkiye ve dünya tarihi açısından o günün şartlarında büyük yankı uyandırmıştır.

Yıkılan Bizans Devleti, Hristiyanlık dünyasının bin yıllık doğu dayanağı ve Ortodoks mezhebinin temsilcisiydi.

Her ne kadar doğunun kalesi gibi gözükse de Batı ile, ' Papanın serpuşunu İstanbul'da görmektense Osmanlı'nın sarığını görmeye razıyım' dedirtecek kadar Ortodoks- Katolik çatışmasını yaşamaktaydı.

Bizans İmparatoru, bir taraftan kavgalı olduğu Avrupa'nın yardımına güvenirken, diğer taraftan da zulmettiği halkının direnişine güveniyordu. Oysa Osmanlı, fethettiği yerlerdeki adaleti ile düşmanının gözünde çoktan farkındalık meydana getirmişti.

Bizans halkının Osmanlı'nın sarığını kendi dininden((mezhebinden değil) olan papanın serpuşuna tercih etmesinin nedeni bundan başkası değildi. Bu ifade, halkın direnmeyeceğinin göstergesiydi.

Birinde zulüm çöktürüyor, diğerinde ise adalet yükseltiyor ve galip getiriyordu.

29 Mayıs'ın tarihimize yansıyan önemli yüzlerinden biri adalet, diğeri ise fetih sonrası camiye çevrilmiş olan Ayasofya'dır.

Bilindiği gibi Ayasofya fethin en önemli sembollerindendir. Bu tarihten sonra Anadolu'da ve Balkanlar'da fethedilmiş yerlerin en büyük kiliselerinin camiye çevrilip AYASOFYA olarak adlandırılması, bunun ifadesidir. Bu tarihten sonra her fetih adeta yeni bir diriliş kaynağı olmuştur. Her yer adeta İstanbul gibi algılanmıştır.

29 MAYIS, BİR YÖNÜYLE ADALET İLE ZULMÜN ÇARPIŞMASI VE ADALETİN GALİP GELMESİDİR. BİZANSI ZULMÜ ÇÖKTÜRÜRKEN, OSMANLIYI DA ADALETİ GALİP GETİRMİŞ VE YÜCELTMİŞTİR.

29 MAYIS, DİĞER BİR YÖNÜYLE DE AYASOFYA'YI TÜM FETİHLERİMİZİN SEMBOLÜ HALİNE GETİRMESİ NEDENİYLE İSTABUL'UN İŞGALİNİN HALA KALDIRILAMAMIŞ GERÇEĞİNİ YAŞATMASIDIR.

Selam ve sevgi ile…