Samsun'un ve diğer kentlerin bilmem ki, yeni meskun alanları mimari yönden dikkatinizi çeker mi?

Benim dikkatimi çeker ve her baktığımda ,'lahavle' çekerim.

Neden mi?

Boya renkleri kısmen farklı, dış görünümleri ise ya kare ya da dörtgendir. Hele TOKİ'nin yaptığı konutlara hiç mi hiç bakmam.

Her baktığımda tek tiplilikleri ve de boyaları bana komünist ülkeleri hatırlatıyor. Gözümün önüne Bulgaristan ve Doğu Almanya geliyor.

Ramazanın başından beri Samsun'da yeni yapılaşmanın hızla devam ettiği Baruthane ve Kalkanca bölgesinde oturuyorum.

Bazen Ihlamur Cafe'den yukarı çıkarken bazen de Vadiden yukarı eve giderim.

İniş- çıkışlarda hemen hemen her gün Ihlamur Vadi Camii ve Külliyesi'nin inşaatıyla karşılaşır ve her defasında da bir 'OH!' çekerim. Kare ya da dörtgen fakat tek bir kalemden çıkmış gibi dikilmiş binaların ortasında , 'ben de varım' dedirten mükemmel bir eser her geçen gün yükselmektedir.

Burası İlkadım Belediye Başkanımız Sayın Erdoğan Tok Beyin çabaları ve himayeleriyle bir yıl önce temeli atılmış ve hızla inşaatı yükselmekte olan Ihlamur Vadi Camii ve Külliyesi'dir.

Cami 860 metrekare, Külliye ise 1024 metrekare(üç kat) tasarlanırken, ayrıca her şeyi içinde üç kişilik odalar şeklinde öğrenci barınma yerleri yapılacaktır.

Caminin altında 150 kapasiteli otopark, düğün salonları, kütüphane ve sıbyan mektebi yapılacak, girişe yakın yerde çay ocağı gibi sosyal ihtiyaç alanları yapılacaktır.

Şantiye Şefi Saadettin Şahin Beyin ifadesine göre camide Selçuklu, külliyede ise Osmanlı mimarisi öne çıkarılmıştır. Cami ve külliye bir anlamda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin toplamı olacaktır. Şantiye Şefi Sayın Saadettin Beyin ifadesiyle modern mimarinin de aydınlatma ve ısı sistemlerinden yararlanılmıştır.

Caminin otoparkından ve abdesthanesinden rahat çıkışlar için iki asansör tasarlanmıştır. Caminin sekiz metre yüksekliğindeki duvarları Sivas'tan getirtilen 60 cm. kalınlıktaki traverten seçme taşlardan örülecektir.

Sayın Erdoğan Tok Beyin manevi himayeleri ve Bafralı saygın bir işadamımızın derneğinin organizesiyle inşaatı devam eden bu güzide eserin 2018 yılında tamamlanabileceği ifade edilmektedir. Kutluyor ve emeği geçen ve katkı sağlayan herkesten Allah razı olsun.