Rönesans dönemi sanatçılarından İtalyan Michelangelo'nun (1475-1564) yaptığı heykelleri hayranlıkla izleyenler, ona bu kadar canlı heykelleri nasıl yapabildiğini sormuşlar. Resimleri, şiirleri, mimari yapıları ve heykelleriyle Avrupa sanatını yönlendiren ender sanatçılardan biri olan Michelangelo, bu soruyu şöyle açıklamış: "Önümde duran kocaman mermer kütleye baktığımda taşı değil, içindeki heykeli görürüm. Bütün yaptığım iş, heykeli hapsetmiş olan parçaları keskimle yontmaktan ibarettir."
1581 -1641 yılları arasında yaşayan ünlü İtalyan ressam Domenichino'dan bir resim yapmasını istemişlerdi. Uzun bir süre sonra, resmi teslim etmemesi üzerine sipariş sahibi ona şöyle dedi:
"Görüyorum ki resmi yapmakta biraz yavaş davranıyorsunuz üstadım."
Bu sözler üzerine ünlü ressam Domenichino şu cevabı verdi:
"Ben onu hiç durmadan içimde resmediyorum!"
Buna şaşıran sipariş sahibi, resim üstadının ne demek istediğini ise bir süre sonra anladı. Domenichino, o güne kadar duygu ve düşünceleriyle hayalinde canlandırdığı resmi, malzemelerinin başına geçerek çabucak bitiriverdi.
Yaşlanmaya karşı en iyi koruma yolu, insanın düşleridir. Düşleriniz şimdiki siz ile olmak istediğiniz siz arasında bağlayıcı bir köprüdür. İnsan soluk alabildiği sürece hayal kurabilir. Her türlü başarı önce hayal kurmaktan geçer. Hayal kuramayan toplumlar yerinde sayar. Düşlerinizi küçümseyen insanlardan uzak durunuz.
N. F. Kısakürek , "Tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur. 'demiştir. Ülkemizin ekonomik, kültürel ve ilmi sahada gelişmesi hayal gücü güçlü insanları sayesinde olacaktır.
"Yüksek fikirler, yüksek dağlara benzer, alışık olmayanları ürkütür."