İnsanlar genellikle dürüstlüğü ve patavatsızlığı bir biriyle karıştırmaktadırlar. Bu iki kavramın bir birine karışması insan ilişkilerini de etkilemektedir. Bu iki kavramın bir birine karışması insanların olayları değerlendirmesine göre de değişebilmektedir. Zaman zaman insanlar kendi hatalarını örtbas etmek için bilerek patavatsızlık yapar, bazense farkında olmadan ikisini de aynı kavram olarak gördükleri için yaparlar. Oysa patavatsızlık ve açık sözlü olmak arasında ciddi bir fark vardır.

Patavatsızlık ve açık sözlülük arasında çok ince bir çizgi vardır. İnsanların çoğu patavatsızlığı bir dobralık olarak görebilmekte ve kendilerini açık sözlü olarak tanımlamaktadırlar. Oysa patavatsızlık ve açık sözlülük bir birinden oldukça farklı anlamlardır. Açık sözlülük her şeyin olduğu gibi söylenmesi ya da sözünü esirgemeden karı tarafla paylaşılan düşünce veya fikirlerdir. Açık sözlü insanlar nerede, ne zaman, ne şekilde konuşmasını bilen insanlardır. Bu yaklaşım ile iletişim kurmayı bilen insanlar kendini ifade etme becerisi yüksek insanlardır. Akıllarına gelen ilk şeyi söylemek yerine zihin filtrelerini kullanırlar. Bu sebeple da gerçekçi ve yalın ifadeler kullanabilirler. Patavatsız insanlar ise sözlerinin nereye varacağını düşünmeden saygısızca konuşmalarla sadece dikkat çekmek için çabalayan insanlardır. Bu sebeplerden dolayı patavatsızlığın içinde çokça saygısızlık ve had bilmezlik vardır. Patavatsız insanlar konuştukça güdülenirler, güdülendikçe kendilerini daha çok kaptırırlar. Bu sebeple de kendi üzerine vazife olmayan durumlar hakkında açık sözlü olduklarını iddia ederler. Birçok insan açık sözlü olduklarını iddia ederek aslında patavatsız olduklarının farkında değillerdir. Patavatsızlıkla açık sözlülüğün arasında ki farkı anlayamayan ya da anlamak istemeyen insanlar aslında patavatsızca davranarak önce kendilerine sonra çevrelerine zarar verirler. İnsani ilişkilerde ilk hedef iletişim kurmaktır. İletişim insanların bir birleri üzerinde hakimiyet kurmak için çaba harcadıkları bir platforma dönüşmemelidir. Bu sebeple öncelikle etkili iletişimin ne olduğunu öğrenmek çok önemlidir. Etkili iletişim en genel anlamıyla karıdaki kişinin anlattıklarını takip edebilme ile başlar. Nezaket ve anlayış ise etkili iletişimin temel yapı taşlarıdır.

Gerçek bir etkili iletişim için öncelikle anlayış, iyi niyet, nezaket kavramlarının üzerinde de durmak gerekir. Bu durumda patavatsızlık ve açık sözlü olmak arasında ki en büyük fark ''SAYGI''dır.