Bundan önceki yazımızda sistemleri ayakta tutanın iki önemli dayanaktan birisinin, 'LİYAKAT', diğerinin ise 'ADALET' olduğunu yazmıştık. Ayeti kerimede geçen emanet kavramını merhum Yazır şöyle ifade etmiştir:

Gerek Allah ve gerekse insanlar tarafından herhangi bir şekilde bırakılmış olan şeye de denilir ki burada, emanet bu anlamdadır.

Bunlar insanlığın ilahi emaneti olan şeref, haysiyet ve namusunu korumaktır.

Bu sorumluluk, insana yeryüzünde gerek birey ve gerekse devlet olarak herkese yüklenmiştir.

Çünkü insan, Allah'ın emanetini yüklenen bir emini bir naibi (halifesi) olmayı kabul eden tek varlıktır.

Bu nedenledir ki, ayet-i kerimede emaneti ehline vermek ve adaletle yönetmek emri bir arada zikredilmiştir. Emaneti ehline verme emri, adaletle yönetme emrinden önce zikredilmiştir. Çünkü liyakatli memurun ve yargıcın yoksa adaletle hükmedemezsiniz ve size emanet edilmiş halkın işlerini de göremezsiniz.

İnsanların Allah'ına, kendisine ve halka karşı olmak üzere üç çeşit emanet işlemleri-muameleleri vardır.

Birincisi Rabbine karşı emanete riayet etmek demek; kişinin yaşantısında ilahi hüküm ve yasaları uygulamasıdır. Bu da vücudun bütün azalarını kapsar.

İkincisi kendisine karşı emanete riayet etmek demek; kişinin din ve dünya işlerinde kendisine yararlı olanın en iyisini tercih etmesidir.

Üçüncüsü ise halka karşı emanete riayet etmek demek; halkın haklarını gözetmesi, alışverişte aldatmaması ve insanlara zarar vermemesidir.

Bu ayet-i kerimenin (Nisa; 58) kamu işlerinde iş başında olan kimseler için indiği de gelen rivayetler arasındadır. Bu ayeti kerimedeki emanetten amaç genel ve özel haklar olup devletin tüm yöneticilerini kapsar.

Devlet adamlarının vatandaşlarına adaleti uygulamaları, İslam alimlerinin ise insanların taassuba ve batıl inanışlara sapmamaları için gereken amelleri ve inanç esaslarını telkin etmeleridir. Buna göre ülkedeki haksızlıklardan devlet adamları, yanlış fikir ve inançlardan da alimler sorumludurlar. Görevlerini yerine getirmeyenler emanete ihanet edenler olmaktadır.

İşte ayeti kerimeye göre hainler bunlar olmaktadır.

Selam ve sevgi ile… [email protected]