Öncelikle belirtmek isterim ki, vatan borcu namus borcu diyerek 16 ay süreyle askerlik yapmış ve bu süre içerisinde yasal izinlerimin dışında hiçbir şekilde sıhhi izin adı altında bir gün dahi rapor kullanmadan askerliğimi yaptım. Kardeşim de TSK'da astsubay olarak görevli iken bölücü terör örgütü tarafından şehit edildi. Zamanı ve günü geldiğinde askere gidecek asker adayı bir oğlum var. Bedelli askerlik uygulamasını adaletsiz bir uygulama gördüğüm için hiçbir şekilde içime sinmiyor.

Bedelli askerlik adaletsiz bir uygulamadır . Çünkü parası olmayan yada parası olsa bile ay, yıl ve gün farkı ile kapsam dışı kalanlar oluyor. Uygulama kendi içinde bile adaletsiz. Bedelliden faydalanamayanlara bu eşitsizlik nasıl anlatılacak bunu bilmiyorum. Her bedelli uygulaması yeni beklentilere neden olacaktır. Herkes vatan borcunu namus borcu bilip hakkıyla ödemelidir. Eğer bedelli askerlik kaçınılmaz bir hal aldı ise bedeli de ona göre belirlensin. Bedellinin bedeli günümüzde profesyonel askerlere yani sözleşmeli erlere ödenen bir yıllık maaş tutarının altında olmasın. Madem ki adı bedelli, faydalanacak olanlar sözleşmeli erlere ödenen bedelin altına düşmesinler. Komisyonda belirlenen 15 bin TL gerçekten çok düşük bir bedel.

Bir şehit yakını olarak hiçbir şekilde bedelliden yana değilim. Bedelli yerine askerlik süresi düşürülsün. Herkes aynı süreyle sınırlı askerlik yapsın. Şehitlik sadece fakir ve gariban gençlerimize kalmasın. Söz konusu olan vatansa, bayraksa, namussa, ortak değerlerimiz ve kutsallarımızsa niye vatan borcunu öderken eşit olmayalım? Bedelli askerliği eşitsizlik olarak görüyor ve bundan çok rahatsızlık duyuyorum. Madem ki her alanda eşitlikten ve adaletten söz ediyoruz gerçek hayatta bu uygulansın. Biz istesek de, istemesek de bu uygulama adaletsiz desek de bedelli askerlik çıktı çıkıyor… İçine sindirenler olabilir ama ben içime sindiremiyorum. Dünyanın hangi ülkesinde böyle adaletsiz bir uygulama var onu da bilmiyorum. Parası olmayanlar, şartları uymayanlar ne yapacak? Devlet onların askerde geçirdikleri süre için maaş artı sigorta primi mi ödeyecek ya da onlara işe yerleştirmede devlet kurumlarında öncelik mi tanıyacak? Öyle anlaşılıyor ki bedelli askerlik, birilerinin içine hiç sinmeyecek. Bazı doğruları paylaşmak ve anlatmak can sıkabilir. Bir şehit yakını olarak bunları söylemek zorundayım . Şehit ailelerinin çoğunu tanıyor maddi ve manevi durumlarını biliyorum. Bu yüzden açık ve net söylüyorum niye herkes elini taşın altına eşit sokmuyor? Ben hiçbir şekilde bedelliden yana değilim. Eğer bedelli artık zorunlu bir hal almışsa profesyonel askerlik yapan sözleşmeli erlere ödenen bir aylık maaş baz alınarak askerlik süresi ile çarpımı yapılmalıdır. Yani bedel doğru belirlenmelidir. Bedellinin bedeli 15 Bin de sabitlenirse bu sudan ucuz olur. Doğrusu bu uygulama birilerine kıyak olur.Bu durum şehitlerimizin kemiklerini inim inim sızlatır, askerlik görevini tam yapanları üzer.

Bedellide ısrar edenler asker selamı ile cennete uğurladığımız şehitlerimizin kemiklerini sızlatacaktır. Bunu hiç unutmasınlar. Madem ki hepimiz bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız bedelli de eşitlik nerede onu birisi açıklasın. Bedellide bedel belirlenirken parası olan korunuyorsa, bu uygulamanın neresinde adalet var?