Bir dostum telefonda, ' Hocam, yerli üretimin teşvik edilmesi ve korunması için neden yazmıyorsunuz' söylüyordu.

Dostum doğru söylüyordu:

Yerli üretim teşvik edilmeli ve korunmalıydı.

Biz de soruyoruz: Nasıl teşvik edilecek ve korunacaktır?

Vatandaşlar yerli kalitesiz ürünlere mecbur edilecekler midir?

İşte sorun burada.

Yerli üretimden amacımız yalnız sanayi alanında değil, tüm sektörlerde olmalı ve en az Avrupa seviyesinde üretim gerçekleştirilmelidir.

Avrupa ve üstü standartları yakalamış sanayici ve teknologların yanında bilgi, tarım ve hukuk üretecek kişi ve sektörler de teşvik edilmelidir. Ancak bu teşvik ve koruma yerli üreticiler tarafından istismar edilmemelidir. Bu bir zarurettir.

Bu konuda şahsım tarafından yaşanmış biri kötü, diğeri güzel olmak üzere iki örnek vardır:

Bunlardan birincisi, bir kombi bakım servisinin örneğidir.

Bana göre Kombi bozulur ve servis çağırırım.

Servis elemanları gelir ve kombiye yönelir. Meğer farkına varamadığımız gaz akışını sağlayan kol kapalıymış. Yazın oturmadığımız bu evimize akrabaları misafir etmişiz ve demek ki giderlerken olumsuz bir şey olmaması için gazı kapatmışlardır. Eleman kolu çevirir ve kombi çalışır. Ver yetmiş lira.

Ben ve kardeşlerim saat tamircisiyiz. Saatinin bozulmuş zannıyla nice müşteriler gelir. Emek sarf etmeden çalıştırır veririz. Servis, benzin ve zaman harcayarak gelmiştir. Sağ olsunlar. Ancak ücretlerinin o olmadığına inanıyoruz. Ama rekabet yok. Servise mahküm ve mecburuz, değil mi?

İkinci örnek ise bir başka firmadan:

Tencere ocakta ısınırken zemin cam bir anda paramparça olur. Ocak Simfer firmasına aittir. Hemen belgelere baktık, garantisi bitmiştir. Servise telefon ettik ve durumu arz ettik. Parasıyla takılmasını istedik.

Birkaç gün sonra firmanın bir yetkilisi, ' Beyefendi, ocağınızın garantisi bitmiştir. Biz yerli firmayız. Bu konuda müşterilerimizi sonuna kadar memnun etmek için var olacağız. Sizden bir ücret talep etmeden ocağınız yapılacaktır.'

Ve gerçekten de gelip yapmışlardır. Hassasiyetlerine ve vizyonlarına ayrıca müteşekkirim.

Teşviki ve korumayı fırsata dönüştürmeyenlere yardım yapmak vatandaşlık görevimizdir.

Alışverişlerimizi bunlardan yapmak vatandaşlık olduğu kadar aynı zamanda dini görevimizdir ama, fırsatçılık istemiyoruz. Selam ve sevgi ile…[email protected]