Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 25 yıl önce dile getirdiği Türkiye'nin gündemi ile bugünün gündemi arasında pek bir fark yoktur. 16 Mayıs 1994 tarihli basın toplantısını dünden devamla vermeye devam ediyoruz:

8- Terör, devlet işidir. Devletin güvenlik güçlerine, parlamentonun, basının ve halkın verdiği destek, beraberlik sürdürülecek, terör ülkenin gündeminde geri sıralara indirilecektir.(Hala gündemin baş sıralarında).

9-Terörden boşalan sahalarda, imar-inşa ve kalkınma sahalarına girişilecektir. Güneydoğu'ya yeni bir bakış söz konusudur. (Bugünkü iktidar, özellikle bayındırlık noktasında epey mesafe kat etmiştir ama diğer alanlarda yeterli değildir).

10-Türkiye'nin güvenliğine dışarıdan yönelmiş tehditler karşısında hassasiyet muhafaza edilecektir. (Bugünkü iktidar bunun mücadelesini vermeye devam ediyor).

…13- Meclis iç tüzüğü, denetime işlerlik kazandıracak, sözlü soruları biriktirmeyecek, kanunların konuşulmasını kolaylaştıracak, Parlamento'yu televizyona ve halka açacak biçimde iyileştirilmelidir. Anayasa ve reform kanunlarının (yargının çabuklaştırılması, idarede ve eğitimde reform) bir an evvel kanunlaşması Meclis'i güçlendirecektir. (Bugünkü Türkiye'nin de gündemidir, yol alınamamıştır.).

14- Bugünkü parasal sıkıntılar, ekonomik ve sosyal sıkıntılara dönüşmeden aşılmalıdır(maalesef aşılamamaktadır).

15-Bankalar sistemi yeniden işler hale gelmeli, fabrikalar çalışabilmeli, üretim durmamalı, ihracat tedbirleri işlemeli, Türkiye'ye hesaplarını kapatan dış bankalar yeniden açmalı. Ödeme kusuruna düşülmemelidir. (Bugünkü Türkiye buna benzer sorunlarla ölesiye mücadele vermektedir)

16-Bilhassa dar gelirli vatandaşlar çekilmez bir hayat sıkıntısına maruz kalmamalı. (Bugünkü Türkiye konu ile ilgili tedbir almaya devam etmektedir)

17-Tasarruf tedbirleri devleti durdurmamalıdır. Devleti durdurmanın yaratacağı panik, aşılmaya çalışılan güvensizlik ortamını daha da yaygın ve derin hale getirir. (Bugünkü gündem maddelerimizden biridir)

…22- İşleyen devlet; iyi kanunlar yapılması, bunları hakim kılacak kurumların mevcudu ve ona destek olacak kamuoyu bilinci ve refleksi sayesinde mevcut olur. Bu, zaman, eğitim ve demokrasi kültürü meselesidir. Sabır ve sebat ister. Türkiye'nin kudreti, gücü, geleceği hakkında hiç şüpheye düşmeye gerek yoktur.

…24- Kendi kendimizi kötüleyerek ve hadiselere bir pencereden bakarak, hiçbir şeyi çözemeyiz. Kendimize ve geleceğimize olan güvenimizi yitirmeyelim (Bugünün Türkiye'sinde aynı cümleyi hep birlikte tekrar etmemizin gereğine inanıyoruz).' İşte tarihten bir yaprak…

Selam ve sevgi ile…[email protected]