İnsanoğlu bugüne kadar 4 büyük aşamadan geçti. Kas gücünün yerini makinelerin kullanılması ile başlayan süreç bugün dördüncü sanayi devrimi ya da ikinci makine çağı olarak da adlandırılan dönemi yaşıyoruz.

Yaşadığımız bu dönem diğer dönemlerden oldukça farklı. Geçirilen üç devrimde önde gideni yakalamak mümkün iken idrak ettiğimiz çağın dinamiklerini yakalayamayan şirketler ve ülkeleri yakalamak mümkün olmayacak. Çünkü bu çağ geometrik şekilde gelişme gösteriyor. Üstelik çarpan etkisi ile çok daha yıkıcı etkilere yol açıyor.

Kullandığımız teknolojiler ile artık öğrenme modelleri de değişiyor. Eğitim başta olmak üzere birçok alanda teknoloji yoğun bir dönem yaşıyoruz. Eskiden web sitesi olmayan şirketlere demode şirket gibi bakılır iken bugün artık uygulaması olmayan şirket için bireyler/işletmeler ikinci sınıf gibi davranıyorlar.

Kataloglardan ders materyallerine kadar artık her şey daha da zengin. Örneğin anaokulunda hayvanları anlatır iken flash kart yardımı ile söz konusu hayvanı ve özelliklerini anlatmak daha kolay hale geldi. Karekod okumak sureti ile telefonunuzu hayvanın üzerine tuttuğunuz zaman hayvan 3 boyutlu halde görülebiliyor. Nerede yaşadığı, ne yediği gibi temel bilgileri size sunuyor. Benzer şekilde bu teknoloji turizmden imalat sektörüne kadar hemen her sektörde kullanılmaya başlandı.

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesi ile beraber imalat süreçleri çok daha kolay hale geldi. Örneğin bir diş hekimi dijital olarak diş filminizi çekiyor, 3 boyutlu yazıcı sayesinde de kalıbını hatta dişin kendisini imal ediyor ve hastanın tedavi sürecinin tamamlanmasını sağlamış oluyor. 3 boyutlu yazıcılar ile imalatta kullanılan kalıp maliyetleri oldukça aşağılara çekilmeye başlandı. Bu da ürün maliyetlerinin aşağıya çekilmesine ve kar marjlarının da bu doğrultuda revize edilmesine neden oldu.

Bu ve bunun gibi örnekleri farklı sektörlerden vermek mümkün. Bu çağın en büyük özelliği ile artık multidisipliner çalışma sayısının artması. Bir ürünü ortaya çıkarmak için artık sadece bir alanda uzman olmanız yetmiyor. İlave olarak farklı bilim dalları ile ortak çalışma yapmanız gerekiyor. Başka bir anlatım ile takım çalışmasının ve ortak iş yapma kültürünün çok daha önemli olduğu bir dönemi yaşıyor olacağız.

Anne babalara ve öğretmenlere çok büyük görevler düşüyor. Çocuklarımıza, öğrencilerimize beraber iş yapmayı, insanlar ile iyi iletişim kurmayı öğretmemiz gerekiyor. Sadece bir alanda iyi olmak yetmiyor. Birçok alanda iyinin bir araya getirilmesi, yükte hafif pahada ağır ürünlerin üretilmesi ve dünya pazarlarında satılabilmesi başarılır ise ülkemiz ekonomik açıdan çok daha iyi noktalarda olur.