Halihazırda Samsun Kültür Sanat Platformu Derneği varken, neden yeni bir dernek kurmak zorunda kaldık?

Kurucularından olduğumuz Samsun Kültür Sanat Platformu Derneği artık 21 den daha fazla Vakıf ve derneği içinde barındıran, vakıf ve dernek başkanları ile temsil edilen, harikulade bir organizasyon ve bir üst kimliktir. Başkan Prof. Dr. Metin EKER, Başkan yardımcıları Mali Müşavir Emin KIRBIYIK, Prof. Dr. Cevdet YILMAZ ile Kazım MEMİÇ, Doç. Dr. Ali SEYLAN, Av. Belgin BİLGİN, Cihat YILMAZ, Cihangir DÜLGER, Ömer UMUTLU, Yavuz ÖZKARAN, Abdulkadir ÖZYILMAZ, Emre BOSTANOĞLU ve bizlerden oluşmaktadır.

Sn. EKER başkanlığında her geçen gün büyümesini nitelikli olarak devam ettirirken, Samsun a kazandırarak ilerledi. Hatta öyle bir boyuta geldi ki, 2015 yazında böylesi bir platformun bu şehre neler kattığını ve katacağını sevinç ve hayretle karşılayacaksınız.

Başta da dediğimiz gibi bir üst kimliktir. Ülkenin en önemli dernek ve vakıfların şube başkanlıkları ile ilimizde bu alanda değer üretmiş öne çıkmış onca dernek ve vakıf ortaklığında Samsun temsil ediliyor!

Herhangi bir işi ya da projeyi hatta bir basın açıklamasını bile yönetim kurulunun tamamı onaylamadıkça yayınlayamazsınız, konuyu sevk ve idare edemezsiniz. Dezavantaj olmaktan daha çok önemli bir güvenlik koridorudur bu durum.

Dolayısıyla efendim, bireysel olarak sizi heyecanlandıran Samsun a kazandıracak hayallerinizi ifade ederken ya da gerçekleştirmek isterken böylesi bir organizasyonu birey olarak yönlendiremezsiniz.

Bir fırsat çıkar, bir etkinlik kararı verilmesi gerekir, harekete geçmek, sonuca varmak için hızlandırmak istersiniz ancak çaba şahsi olarak tezahür eder. Sanki bütün sizinmiş gibi bir davranış algısının doğuracağı rahatsızlığı düşünürsünüz. Rahatsızlık uyandırır da. Tamamlamanız gereken süreç, birlikte karar vermeniz gereken tüzel kişilikler vardır. Haklı da olsa amacınız, izlemeniz gereken yol; size o hızı tanımaz, tanıyamaz. Bu durumda hem hızlandırmak isteyen haklıdır hem prosedürü daha da önemlisi, bütünü esas alan temsilciler. Bazen güçlü itirazlar istersiniz, alınmış tavırlar ama alamazsınız zira sadece siz yoksunuz orada. Koskoca bir şehir, işinde gücünde öne çıkmış temsil kabiliyeti yüksek temsilciler...



En güçlü itirazlarımdan biridir mesela; şair ve yazar olarak, ressam, heykeltıraş, hattat, ebrüzen, karikatirüst, tiyatro sanatçısı, hem saz hem ses sanatçısı olarak üst düzey bir eser üretir, üst bir üslup kazanmış duruma gelir ancak bu şehirde yeni başlamışlarla birlikte harmanlanırsınız!

Bu olmaz. Buna daha fazla müsaade edilemez. Ne usta ustalığını fark eder, ne çırak çıraklığını. Böyle yaparak ne ülkeye dünyaya armağan edecek bir yazar üretebiliriz ne de sanatçı! Altın, altın olarak değer görmek zorundadır. Maşallah değil Samsun da bu ülkede herkes şairdir, herkes yazar, herkes sanatçı!

Üst düzey bir eser üretmiş, üst bir üslup kazanmışlar, özel ilgi hatta ayrıcalıklar ister. Haklıdır böyle davranmaması sanatına hakarettir zaten. Bulunduğu şehir, yeteneği ayırt ederek, elinden tutup destek olacak ki olup bitenler sonucunda eser de kazansın, insan da kazansın, şehir de...

Ayrıca bu şehir Yeşilçam a, tiyatro dünyasına, ses ve saz dünyasına, resimde, tiyatroda marka üstüne marka olmuş değerler üretmiş ancak geri dönüşümünü kazanamamıştır.

Şu an 10 a yakın başrol oyuncusu var bu şehrin!

Ülkenin en önde tiyatrocuları, ses ve saz sanatçıları!

Dünyanın en prestijli galerilerinde sergi açan sanatçıları!

Peki Samsun ne kazanıyor bunlardan?

Trabzon yılda en az 8-9 filme, 1-2 TV dizisine set oluyor!

Yılda bir defada olsa uluslararası bir sergi ile insanlarını buluşturuyor! Biz ise kanalları tek tek davet ederek tanıtmak için yırtınıyoruz! Dolayısıyla efendim,

Samsun Kültür Sanat Derneği olarak benzer itirazları daha özgür daha rahat ifade edebileceğimiz, bu konuda çaba sarf edenlere destek olacağımız malumunuzdur.

Mesele bu kadar açık.

Ve ilk işlerimizden biri de bu durumdan rahatsız olmayanların gözünün içine baka baka bu şehirde bir dizi film çekilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız inşallah.

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın