Türkiye’de ortaklık kurmak son derece zordur. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde ortak iş yapmak daha da zordur. Karadeniz insanı, yaradılışı gereği sürekli olarak tek başına iş yapar. Sorduğunuzda ise ortaklık kavramının bölge insanı için son derece zor bir kavram olduğunu belirtilir.
Geçtiğimiz ay içerisinde KOSGEB tarafından çeşitli kategorilerde Türkiye’nin değişik yerlerindeki işletmelere ödüller verildi. En iyi girişimci ödülü veya işbirliği güçbirliği gibi.
Bu alanda Havza’da faaliyetlerini sürdüren ve 5 işletmenin biraraya gelerek oluşturduğu ve KOSGEB tarafından da desteklenen şirket en iyi işletmelerden birisi olarak seçildi. Bu da bizim aslında zaman zaman zor olarak kabul edilen bazı şeylerin aslında istenirse ne kadar basit bir şekilde başarılabileceğini göstermesi anlamında önemli bir örnek oldu.
Henry Ford’un güzel bir sözü var. Biraraya gelmek bir başlangıçtır. Beraberliği sürdürmek bir ilerleme. Beraber çalışmaksa gerçek başarıdır.
Bir şeyin başarılı olabilmesi için ilk önce insanların biraraya gelmesi gerekir. Biraraya gelmeden bazı şeylerin başarılması son derece zordur. Halk arasındaki tabir ile 1 sıfırdan büyüktür. Dolayısı ile yaşadığımız kent başta olmak üzere toplumun tüm katmanlarında olması gereken özelliklerden bir tanesi öncelikle insanların biraraya gelmesidir. Her biraraya geliş, mutlaka ilişki ve iletişim açısından şirkete veya kuruma mutlaka bir artı değer kazandıracaktır. İşte bu yüzden kurumların ve şirketlerin düzenli olarak biraraya gelmesi ve mutlaka diyalog içerisinde olması gerekir. İşletmelerde toplantıların yapılmasındaki temel düşüncelerden bir tanesi işletmenin içindeki departmanların ve bu departmanların yöneticilerin biraraya gelerek işletmenin ortak akıl yardımı ile yönetilmesinin sağlanmasıdır.
Gerek işletme için gerekse kamu kurumları için biraraya gelme işi sadece bir kerelik olacak bir iş değildir. Kurumlar ve bu kurumları yöneten insanlar biraraya geldikçe ortaya daha güzel fikirler çıkacak ve bu fikirler ile de gerek şirket gerekse de kurumun daha verimli şekilde yönetilmesine neden olur.
Biraraya gelmek bir başlangıçtır. Beraberliği sürdürmek bir ilerleme. Beraber çalışmaksa gerçek başarıdır.
Herkesin biraraya gelmesi dileği ile…