Affetmek sadece birisini bağışlamak anlamına gelmez. Hayatın akışı içerisinde bizlere birçok defa yanlışlar yapılabilir, kalbimiz kırılabilir. Fakat affetmek duygusal, zihinsel olarak rahatlamak ve özgürleşme anlamına gelir. Affetmenin bilimsel anlamda araştırılan tarafları da vardır. Bu yazımızda daha çok bunlara değinmeye çalışacağız. İşte affetmenin bilimsel yönü, beyin ve sinir sistemi üzerindeki etkileri şunlardır...
Beyin ve Sinir Sistemi Üzerine Etkileri
Stres yani kortizol hormonu arttığı zaman mantıklı kararlar veremeyiz. Affetmemek ve kin duymak beyin veya sinirsel olarak bu anlamda etkiye sahiptir. Kronik öfke veya kin kortizol hormonunun vücutta artışına etki ettiği için beyin işlevlerinde düşüşe yol açabilir. Affetme sürecinde ise parasempatik sinir sistemini yani rahatlama sistemini aktive eder. Bu durum sonucunda kalp ritmini düzenleyebilir ve tansiyonu düşürebilir.
Fiziksel Sağlık Faydaları
Yapılan araştırmalarda affetmenin bilimsel olarak avantajlı olduğu söylenmektedir. Bu durumda affeden kişilerin daha yüksek veya güçlü bağışıklık sisteminin olduğundan ve daha iyi uyku uyuyabildiklerinden söz edilir. Amerikan Psikoloji Derneğine göre affetmek, kalp sağlığına bile doğrudan olumlu etki yapmaktadır.
Psikolojik İyileşme
Affetmek depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu semptomlarını azaltabilir. Affeden bireylerin yaşamdan duydukları memnuniyet artacak, yine aynı şekilde hayattan alacakları keyifte de yükselişler meydana gelecektir. Yapılan araştırmalarda affeden bireylerin affetmeyenlere kıyasla yaşamdan daha fazla mutluluk duydukları gözlemlenir. İşte tüm bunlar affetmenin bilimsel gerçekleri arasındadır.