Altın piyasasındaki fiyat yükselişi dün itibariyle tavan yaptı. Gram altın 120 liraya kadar yükselirken, çeyrek altın ise 200 liraya kadar çıktı.

Bu fiyatlar, Cumhuriyet tarihinden beri rastlanan en yüksek fiyatlar oldu. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, dün kırılan rekorun ardından Merkez Bankası'nın müdahalesi ve dünya piyasalarındaki değişimin bugün itibariyle altın piyasasının düşmesine sebep olduğunu belirtti.

Devamlı yükselen altın fiyatlarının dün itibariyle tavan yaptığını vurgulayan Salih Özman, 'Orta Doğu'daki karışıklık, dünya ekonomisindeki yavaşlık ve Çin'in üretime gelen talebi kısması dünya ekonomisinde bir çalkalanmaya sebep oldu.

Bunun neticesinde menkul ve gayrimenkul fiyatları arttı. Bu ekonomik daralmanın içinde fiyatı en çok yükselen ise en güvenli liman olan altın oldu. Altın dünya piyasasında bin 250 dolar seviyesine kadar geldi. Bunun da daha üstü bekleniyordu. Bugün itibariyle beklenen olmadı. Dün itibariyle ons altın fiyatı Türkiye'de TL bazında 120 liraya kadar yaklaştı. Bu durumun ardından uluslararası piyasada satışların gelmesi ve Merkez Bankası'nın müdahalesi ile dolar kurunun aşağıya gelmesi fiyatları düşürdü.

Dün 2.95'in üzerinde olan dolar kuru bugün 2,94'ün altına geldi. Bu TL'nin bir miktar değer kazanması demek. Ons fiyatı olarak da uluslararası piyasada altın yatırımcıları kar realizasyonu yaptıkları için satışlar başladı ve gerileme yaşanmaya başladı. Bu altın fiyatlarını çok da fazla etkilemedi. Altın fiyatları şu anda 116,5 lira seviyelerinde seyrediyor. Dün itibariyle tarihi rekor olan 119 liranın üstündeki altın fiyatları bugün 116,5 liraya kadar geriledi. Dün 198-199 liradan satılan çeyrek altın bugün itibariyle 195 liradan satılıyor. Bunlar tarihi rekorlar. Birkaç sene önce 100 liraya satılan çeyrek altın bugünlerde neredeyse 2 katına satılıyor. Dün itibariyle altın fiyatlarından gram ve çeyrek altın olarak Cumhuriyet Tarihi'nin rekoru kırıldı.120 lira olan gram altın ve 200 liraya ulaşan çeyrek altın fiyatları tüm zamanların rekoru oldu. Bu fiyatlarda satışların olup olmayacağını alıcılar belirleyecek' dedi.

'1 BİLEZİK 6 BİN 250 LİRA'

50 gram bir bileziğin 6 bin liradan fazla olduğunu dile getiren Özman, 'Şu anda en küçük bilezik olan 8 gramlık bilezikler bin liradan başlıyor. Ortalama olarak en ağır bilezikler ise 50 gramdan oluşuyor. Bu bileziklerin fiyatı 6 bin 250 lira tutuyor. Bu bileziklerden 4 tanesi neredeyse ortalama bir araba fiyatına denk geliyor. Biz kuyumcular olarak tanesi 6 bin liradan fazla olan bileziklerin pek satılabileceğini düşünmüyoruz' diye konuştu.