Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğup 5 kıtada 146 ülkeye ihracat yapar hale gelen Uğur Soğutma fabrikasının doğuşu ve başarı hikayesi firmanın kuruluşunun 70. yılında başta üniversiteler olmak üzere çeşitli okullarda öğrencilere aktarılacak. 1950’li yıllarda dondurma üreticisi olan firmanın dondurma makinesinin arıza yapması üzerine başlayan üretimin başarı dolu hikayesi Uğur Şirketler Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Erdoğan Ulaş tarafından gençlere aktarılacak.

Aydın’ın en büyük istihdam oluşturan firmalarının başında yer alan ve Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’ye 42 milyar dolar döviz kazandırarak ihracatçıların yıldızı unvanına da sahip olan Uğur Soğutma’nın başarı hikayesi kadar doğuşu da oldukça ilginç. Çaresizliğin avantaja nasıl dönüştürülebildiğinin en önemli örneklerinden biri olan Uğur Soğutma’nın 1950’li yıllarda ’Uğur Dondurma’ adıyla faaliyet gösteren bir dondurmacı olduğu ve o dönem dondurma soğutan makinenin arızalanması sonucu bugün ünü 5 kıtaya ulaşan dev bir şirketin doğduğu öğrenildi.

Bugün soğutma sektörünün yanında iklimlendirme, elektrik-elektronik sektöründe en fazla İhracat yapan yıldız firmalar arasında yer alan Uğur Soğutma’nın geride kalan başarı dolu 70 yılı genç girişimcilere örnek olması amacıyla öğrencilere anlatılacak. Her başarının zor ve meşakkatli bir yolculuğu kadar ilginç hikayeleri olduğunu belirten Uğur Şirketler Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Erdoğan Ulaş, “Bugün 400 bin metrekare faal üretim ve depo alanı, 2 binden fazla çalışanı ile modern ve teknolojik üretim tesislerinde 900’ü aşkın ürün çeşidi ile ev ve iş yerleri için soğutma çözümleri üretmeye devam eden Uğur Soğutma olarak 70. yaşımızı kutluyoruz” dedi.

“İyi ki 70 yıl önce o makine arızalanmış ve tamirci gelmemiş”

Şu anda 5 kıtada 146 ülkeye ihracat yapan Uğur Soğutma’nın doğuşunun ilginç bir hikayesini de paylaşan Ulaş, “Uğur’un bugüne gelene kadar yaşadığı 70 yıllık macera, dondurma satarak başlar. Kurucumuz bir dondurmacıdır. ‘Uğur Dondurma’ adıyla faaliyet gösteren küçük bir yöresel dondurmacıdır. Nazilli’nin verimli topraklarında yetişen lezzetli meyveleri bahçelerinden alır ve dondurma yaparlar. Bölgenin en iyi dondurmaları orada yapılır, öyle ki hatırlayanlar halen özlemle anar. Bir gün dondurma makinası bozulur. O zamanlar bölgede tamir etmeyi bilen hiç kimse yoktur. İzmir’den bir usta gelmesi gerekmektedir ancak usta 2 gün sonra gelebileceğini söyler. Dondurmalar erime ve bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kurucumuz, becerisine güvenerek sistemi anlamaya çalışır ve risk alarak ürünü tamir etmeye karar verir. Sonuçta başarılı olur. Öyle başarılı olur ki, civar köylerden ve ilçelerden namını duyanlar dolapları bozulunca kurucumuzu aramaya başlarlar. Tamir işinde iyice kendini geliştiren kurucumuz, yeni bir dolaba ihtiyaç duyar ancak hayal ettiği gibi bir ürün bulamaz. İyi ki bulamaz. O günden itibaren küçük bir atölyede başlayan derin dondurucu üretimi bugün Avrupa’nın en büyüğü olmasını sağlayan o ilk adıma, o aradığını bulamadığı ana bağlıdır” diyerek Uğur Soğutma’nın 70. yaşını 70 yıllık başarı öyküsünü anlatarak kutlayacaklarını söyledi.

Kaynak: iha