Türkiye'de ve dünyada son dönemde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısı hızla artıyor. Aşı reddinin, çocukları hastalanma riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, aileleri kulaktan dolma yanlış bilgilere karşı uyardı.

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Aşılarla ilgili kulaktan dolma verilerle bilgi edinmenin yanlışlığına değinen Oruç, "Günümüzde özellikle internet ortamında yer alan bilgilerin büyük kısmı yanlış, kanıta dayalı değil ve bilimsellikten uzak olabiliyor. Bu nedenle konuyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, hekim ya da sağlık çalışanı olmayan kişilerden aldıkları bilgilere itibar etmemelidir. Aşı ve aşılama hakkında bilgi almak için vatandaşlarımız her zaman aile hekimlerine, ilçe sağlık müdürlüklerine, toplum sağlığı merkezlerine, sağlıklı hayat merkezlerine ve müdürlüğümüz aşı programları birimine başvurabilirler" şeklinde konuştu.

SAĞLIK SORUNLARININ ÖNÜNE GEÇİYOR

Dr. Oruç, "Aşıların içinde alüminyum var, bu ileride Alzheimer tehlikesini ortaya çıkarır, aşıda domuz ürünü var, aşıların içinde zararlı maddeler var' gibi çeşitli yanlış düşüncelere kapılmadan çocukların aşıları zamanında ve periyoduna uygun olarak yapılmalı. Aşı, bağışıklamanın insan sağlığı açısından günümüzde en etkili ve ucuz halk sağlığı müdahalelerinden biri. Araştırmalar aşılamanın, periyoduna uygun bir şekle yapılması durumunda, çocuk yaş grubunda, aşı ile önlenebilir hastalıklardan kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

YAYILMAYI ÖNLÜYOR

Aşı reddinin, aşılamanın kapsayıcı etkisini azalttığı için bu tercihin başka çocukların da hastalanmasına neden olabileceğini vurgulayan Dr. Oruç, "Aşıların, sadece aşı olanı korumanın dışında, hastalığın toplumda aşı olmamış bireylere de yayılmasını önleme gibi bir fonksiyonu var. Aşılama çalışmaları sonucunda büyük salgın ve ölümlere yol açmış çiçek hastalığı yok edildi. Çocuk felci vakası ise 19 yıldır görülmüyor. Türkiye'de 2001 yılında 30 bin olarak kaydedilen kızamık vakası 2017 yılında 84'e düşmüş durumda. 2017 yılında 2'si ölümle sonuçlanan toplam 25 tetanoz vakası görüldü ve hepsi aşısız bireylerde meydana geldi" sözlerini kaydetti.

TAMAMEN GÜVENLİ

Türkiye'de bugün itibariyle 13 hastalığa karşı rutin aşılama hizmeti verildiğini belirten ve tüm aşıların analizden geçtiğini söyleyen Dr. Oruç, "Ülkemizde kullanılan tüm aşılar Dünya Sağlık Örgütü, EMA, FDA gibi dünyaca kabul görmüş otoritelerce ya da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılıyor. Üretilen her bir seri aşı için, resmi makamlarca ayrıntılı ve analiz testler yapıldıktan sonra kullanıma sokuluyor. Doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit (çocuk felci), Hepatit-B, Hepatit A, Suçiçeği, Hemofilus Influenza Tip B Menenjiti ile Konjuge Pnömokok (zatüre) aşıları ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarında yapılıyor" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ÖZEL HABER