Adliye Sarayı Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda Samsun Baro Başkanlığı tarafından, "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru" konulu seminer düzenlendi. Seminere, Samsun Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Kıdıl, avukatlar ve stajerler katıldı.

EN YÜKSEK SAYILARDAN BİRİ

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, Anayasa Mahkemesinin hak ihlalleriyle alakalı iddiaları değerlendiren bir yapı olduğuna dikkat çekti. Gürbüz, "Türkiye Cumhuriyeti, 1950'li yıllarda İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine imza atan taraf devletlerden biri. 1990'ların başından itibaren de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvuruyu kabul eden devletten biri. O süreçten sonra maalesef ihlaller konusunda en fazla dosyaya sahip ülkelerden biri haline geldik" dedi.

BAŞVURU HER YIL ARTIYOR

Anayasa değişikliği referandumundan itibaren bireysel başvuru hakkının tanındığını anımsatan Gürbüz, "23 Eylül 2012 itibari ile de bireysel başvuru ile ilgili süreç resmi olarak başladı. 6 yıl süre içerisinde Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla yapılan başvuru sayısı 200 bin civarına ulaştı. Bu sayı, her yıl artıyor. Buradan anlamamız gereken şu; Türkiye'de hak ihlaline uğradığını hisseden bir kitle var ve beklentileri var. Hak ihlalleriyle ilgili yapılan başvuruların ne kadarının o kapsama girdiğini ise bilmiyoruz" diye konuştu.
Semine konuşmacı olarak Anayasa Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Eyüp Demirbaş ile Anayasa Mahkemesi Raportörü Hakim Hasan Saraç da katıldı. Demirbaş ve Saraç, Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Temyiz ve Hak İhlali Ayrımı konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Bayram OK