Bafra Ovası’nda Kapya Biberin Kırmızı Bereketi: Tarlalar Hala Canlı
Bafra’nın o dümdüz ovaya yayılan kırmızı görüntüsünü bilirsin. Yol kenarından geçerken bile kokusu gelir. Kapya biber hasadı şu an tam o dönemde. Mayıs sonunda ekildi, şimdi tarlalarda hareket bitmiyor.
Bu Yıl Üretici Biraz Rahat Nefes Aldı
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner anlatıyor. Bu yıl 32 bin dekar alanda kapya biber ekilmiş. Ortalama dönüme 4 ton verim düşüyor. Tabii arazi bakımı iyiyse daha da fazla gelir. En güzeli, bu sene fiyat yüz güldürmüş. Son günlerde kilosu 15 TL civarında gidiyor.
Bafra’nın biberi sadece iç piyasada kalmıyor. Güneydoğu’ya gidiyor, hatta Gürcistan ve Azerbaycan’a da yolları var. Ama her şey güllük değilmiş. Bu yıl hastalık ara ara uğramış. Bir de esas mesele:
İşçi Var mı? Yok.
Tosuner’in dediği tek cümle çok şey anlatıyor:
“Üretmekte sıkıntımız yok, çalışacak insan bulmakta var.”
Önümüzdeki yıl, yani 2026 için işçi bulmanın daha da zor olacağını söylüyor. Tarlada ürün var, alın teri var, ama toplayacak el yok. Şehirde yaşayanın tabağına gelen biberin arkasında koca bir koşuşturma var yani.
Üreticinin Gözünden
Türbe Mahallesi’nden Orhan Özmen 10 dönüm biber ekmiş. Hasadı Kasım’ın sonuna kadar bitirmeyi düşünüyor. O da memnun ama bir yandan da “Yıl ne getirecek bilmiyoruz” diye bakıyor.
Bafra Ovası yine üretmiş. Yine renkli. Yine yorucu. Ama sofraya gelen o köz kokusu var ya… Her şeyi unutturur.




