3-8 Ağustos tarihinde Ankara'da düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı'nın kapanış programı Milli Mücadele'nin başlangıcının 100. yıldönümü vesilesiyle Samsun'da gerçekleşti. Bir otelde düzenlenen ve 89 büyükelçinin katıldığı toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, genel siyasi durum ve dış ilişkiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, yeniden gündeme gelen güvenli bölge ya da barış koridorunun Mümbiç gibi olmayacağına dikkat çekti.

ŞEHRİ GEZDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Samsun Valisi Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından Uluslararası Çarşamba Havalimanında karşılandı. Çavuşoğlu ve 89 büyükelçi, Bandırma Vapurunu ziyaret ettikten sonra Atatürk Anıtı'na geçtiler. Bakan Çavuşoğlu, Atatürk Anıtına çelenk sundu ve 100. Yıl anı defterini imzaladı. Samsun Valisi Osman Kaymak'ı makamında ziyaret eden Çavuşoğlu, Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i de makamında ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu, Cuma namazını Büyük Cami'de kıldıktan sonra bir otelde düzenlenen 11'inci Büyükelçiler Konferansı programına katıldı. Programa Samsun protokolü yoğun katılım gösterdi.

KOORDİNE OLDUK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Samsun hemen hemen her alandaki sanayi yatırımına ve tarıma dayalı sanayide dünyadaki en iyi lokasyona sahip bir il. Hep birlikte yatırımcının yanında olmak için koordine olduk. Bütün hedefimiz, imkanlarımız buna yönelik. Bundan kastımız, sanayicilerimiz ruhsat süreleri en erken Samsun'da alacaktır. Sorumluluğunu aldıkça görüyorum ki; benden önce görev yapan Yusuf Ziya Başkanım kıt imkanlarla çok büyük işler başarmış. Kendilerine teşekkür ediyorum. Büyükelçilerimizin bu ziyareti çok önemli. Büyükelçilerimizin bulundukları ülkelerde katkılarına ihtiyaç duyacağız. Sanayide istediğimiz yerde değiliz ama 7 tane sanayi bölgemiz var. Yaklaşık 7 bin dönüm civarında. Önümüzdeki beş yılsonunda 30 bin dönüme ulaşacağız. Önümüzdeki yıllarda sanayi üretimi ve turizmde en hızlı mesafe kat edeceğimiz alanlar olacak' şeklinde konuştu.

2023 HEDEFİNİ YAKALAYACAĞIZ

Daha sonra kürsüye gelen Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Bafra ve Çarşamba ovalarıyla Samsun bir tarım kenti. İki üniversitesiyle ve en çok öğrenci kabul etmesiyle bir eğitim kenti. Kamu hastaneleri ve özel hastaneleriyle bir sağlık kenti. Hava, kara, deniz ve demir yolu olmak üzere altı organize sanayi bölgesi, üç adet limanı ile sanayi ve ticaret kenti. Doğa ve kültürel güzellikleriyle turizm kenti. Gelecekte bu vizyonlarla Samsun olarak güçlü Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerini yakalayacağımızı inanıyoruz. 11. Büyükelçiler Konferansı'nın ikinci kısmının Samsun'da gerçekleşmesi şehir tarihimizdeki yerini alacaktır. Konferansın Samsun'da yapılması ülkemizde değil, başta Karadeniz ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerinde ilgililer tarafından dikkatle takip edilmektedir. Organizasyonun Samsun'da yapılması için talimat veren Bakanımız Çavuşoğlu'na ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

GÜNEŞİN DOĞDUĞU ŞEHİR

Konuşmasında her partiden milletvekiline katılım sağladıkları için teşekkür ederek başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Bu sene özellikle güneşin doğduğu şehrimiz Samsun'a gelmek istedik. İstiklal Savaşı'nın başlangıcının 100. Yıldönümünde konferansımızı Samsun'da taçlandırmak istedik. Memnuniyet ile Samsun'a geldik. Arkadaşlarımız büyük memnuniyet ile geldiler, gelemeyen arkadaşlarımızdan da selamlarını getirdik. Bu güzide şehirde, Samsunlularla buluşmak mutluluk verici. Samsun halkının misafirperverliği için teşekkür ederim. 15 Temmuz Hain Darbe gecesinde Samsunlular tıpkı 1919'da Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasından sonra yaptığı gibi o gece de devletine, milletine, bayrağına, demokrasine sahip çıktığını bizzat gördüm. O gün buradaydım, şahit oldum. Sabah kadar milletimizle beraberdik' dedi.

SAMSUN KATKI SAĞLIYOR

Samsun'un katkısı ve rolünün farkında olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, 'Sadece Milli Mücadele adımının ilk adımının atıldığı bir kent değildir. Aynı zamanda bir üniversitelerle öğrenci şehridir. Öğrenci kardeşlerimizin yaz tatilinde olmasına rağmen aramızda olması bizim için anlamlıdır. Gençlik deninde akla Samsun gelir. Spor deyince de akla Samsun gelir. 2017 yılında İşitme Engelliler Olimpiyatını Samsun'da gerçekleştirdik. Değişik sebeplerle bu olimpiyatları almak istediler ama biz Gençlik ve Spor Bakanlığımız il mücadele ettik ve Samsun'da düzenledik. Zengin tarihi ve kültürel sahip olan Samsun medeniyetimize büyük katkı sağlıyor. Kardeş şehir ilişkileriyle Samsun diplomasimize katkı sağlıyor. Biz bunu sahada görüyoruz. Samsun aynı zamanda havalimanı, organize sanayi ve limanıyla ticaret için merkez olmaya başladı. Samsun, Türkiye'nin adete ticarette dünyaya açılan kapılarından bir tanesi olmaya başladı. Esasen Samsun'un potansiyeline bakarsak daha iyisini yapabiliriz. Bunun için tüm arkadaşlarımızla daha iyisini yapabilmek için çalışıyoruz. Samsun, lojistik merkez olma özelliğini giderek artırır' diye konuştu.

REKOR ÜZERİNE REKOR

Konuşmasında ekonomiye de değinen Çavuşoğlu, 'Güçlü ekonomi demek, güçlü dış politika demek. Ülke ekonomisinin düzenlenmesi için çok çaba sarf ediyoruz. 1990'lı yıllarda 2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen yabancı yatırım miktarı 14,6 milyar dolardı. 2002'den 2019'a kadar ise bu rakam 20 kattan daha fazla arttı. Daha da artıracağız. Çalkantılı dönemleri geride bıraktık. Zamanlıca aldığımız tedbirlerle ve tüm saldırılara rağmen ihracatımız rekor üzerine rekor kırıyor. Temennimiz ihracatımızı artırmak. Yurtdışında yatırım yapmak isteyenlerinin önünü açmak. Her bir iş insanının yurt dışındaki iş takipçisiyiz' ifadelerinde bulundu.

RUSYA İLE VİZELER KALKIYOR

Rusya tarafından hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanacak vize muafiyetine değinen Çavuşoğlu, "Bir ara bu uçak düşürme hadisesinden önce Samsun ile Krasnodar arasında uçak seferleri vardı ve diplomasiye, ticarete katkı sağlıyordunuz. Şimdi Rusya ile vizeleri kaldırıyoruz. Dış politikamızın önceliklerinden bir tanesi budur. İnşallah vizeleri aşamalı olarak tamamen kaldırdıktan sonra o uçak seferleri tekrar başlar" dedi.

MÜNBİÇ GİBİ OLMAYACAK

Yeni yapılması düzenlenen güvenli bölgenin Münbiç'e benzemeyeceğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, 'Kolay bir bölgede yaşamıyoruz. Terörle mücadelede ikiyüzlülüğü ve çifte standartları görüyorsunuz. Biz terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. Etrafımıza baktığımız zaman Karabağ Bölgesi, Gürcistan'daki itilaflar, Rusya-Ukrayna gerilimleri, Kırım'ın durumu. Moldova'daki itilaflar var. Bunların hepsinin risk potansiyelleri var. Bunlar bölgedeki gerginliği arttırıyor. Bunların çözümü çok kolay değil. Elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Güneyimize gittiğiniz zaman sıcak çatışmalar var. Irak'ta şimdi seçimden sonra düzeliyor. En çok destek veren biziz. Suriye'de bir taraftan terörle mücadele, dün de söylediğimiz gibi Amerika'yla oradaki terör koridorunu ortadan kaldırmak, onun yerine barış koridoru ya da güvenli bölge oluşturmak için çalışıyoruz. Ama bu çalışma süreci Münbiç gibi olmayacak buna müsaade etmeyeceğiz. Bir oyalama sürecine kesinlikle müsaade etmeyiz. Çünkü bu bizim için hayati derecede önemlidir. Bir güvenlik meselesidir. O nedenle gereken adımlar sahada hızlıca atılmazsa, her türlü tedbirimiz zaten hazır. Ya birlikte çalışarak temizleyeceğiz ya da biz tek başımıza bunu yapacağız. Tıpkı Afrin'de olduğu gibi tıpkı Fırat Kalkanı'nda olduğu gibi. Sahada yeri geldiği zaman mücadeleyi yeri geldiği zaman da başka bir stratejiyi gerektirir. Sahada ve masada güçlü diplomasi gerekir. O yüzde bizim için 11. Büyükelçiler Konferansı'nın teması da sahada ve masada güçlü bir diplomasidir. Atık sahada kazandıklarımızı masada kaybetmiyoruz, kaybetmeyeceğiz. Masada kazandıklarımızı da sahada kaybetmek yok. Birbirini destekleyecek' dedi.

YENİDEN ASYA

Konuşmasını sürdüren Çavuşoğlu, 'Hemen açılışında ilan ettiğimiz Yeniden Asya ve diplomasi girişimleri ile çağa ayak uydurma, bir adım ileride olma çabalarımızın ivme kazanacağını inanıyorum. Cumhurbaşkanı da özellikle Yeniden Asya'yı süratle uygulamaya geçirilmesi için talimat verdi. Türkiye Avrupa ve Asya'yı birleştiren bir ülke, adeta köprü görevi görüyor. Sadece coğrafi değil, üstlendiğimiz roller ve faaliyetler konusunda Türkiye doğu ile batı arasında köprü olmuştur. Asya şu anda dünyanın ekonomik merkezi olmaya başladı ve hızlı bir şekilde bu konumunu güçlendiriyor. Ekonomide Cumhurbaşkanımızın hedeflerine ulaşmak istiyorsak Asya'yı göz ardı edemeyiz. Bu açılımı sadece ekonomik ilişkiler olarak görmek doğru değil. Eğitim ortak üniversiteler kuruyoruz, savunma sanayi konusunda ürünlerimize çok büyük ilgi var' ifadelerini kullandı.

ANAYASA KOMİTESİNE İSİM İTİRAZI

Türkiye-Rusya ve İran arasında gerçekleşecek 'Üçlü Liderler Zirvesi'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde olacağını belirten Çavuşoğlu, "11 Eylül'de gerçekleştireceğiz, bir mutabakat var. Özellikle Astana süreci ile başlattığımız bu iş birliğinin sahada ve masada faydasını gördük. Bu üçlü zirve zamanlıca olacak ve önemli olacak. Anayasa Komisyonu'nun kurulması ile ilgili son safhaya geldik, şu anda bir isim değiştirilmesi için bizim itirazımız oldu. Onun için de Rusya gereğini yapıyor' ifadelerinde bulundu.

ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile vize serbestisine geçebilmek için yaptıkları görüşmelere ilişkin olarak, 'Vizelerin kaldırılması için çalışıyoruz, karşılıklı vizelerin kaldırılması için. 1 Eylül'den itibaren kardeş Azerbaycan da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizeyi kaldıracak. Biz yıllar önce kardeşlerimize vizeyi kaldırmıştık. Aynı günde hem Rusya'dan hem Azerbaycan'dan gelen bu güzel haberleri devam ettireceğiz. AB ile de vize serbestisine geçebilmek için 72 kriter vardı, 66'sını gerçekleştirdik. 6 kriter için Cumhurbaşkanımız da gerekli talimatları verdi. Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız çalışıyor. Yasal düzenlemeler için Meclisimize de burada görev düşüyor. İnşallah yargı reformu stratejisiyle beraber vize serbestisi için gereken o kriterleri yerine getirmek için birlikte çalışacağız. Hem reform yapacağız hem engelleri kaldıracağız."

DEMİR'E DESTEK OLACAĞIZ

Bakan Çavuşoğlu, 'Bugüne kadar Yusuf Ziya Yılmaz beyin çalışmalarını gördük takdir ettik, tabi Samsun halkı da takdir etti. Ama Mustafa Demir'de çok tecrübeli bir arkadaşımızdır. Biz de içerde ve dışarda çalışmalarına destek olacağız. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, hükümet olarak ve Dışişleri Bakanlığı olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Samsun'da olmaktan çok mutluyuz. Samsun'da gördüğümüz ilgi bizi mutlu etti. Herkese gönülden şükranlarımı sunarım, tüm Samsun'un kurban bayramını kutlarım' dedi.

Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

Erdinç YILDIZ