Batman’da otomobil tarlaya uçtu: 3 yaralı Batman’da otomobil tarlaya uçtu: 3 yaralı

Batman’da Ramazan ayına rağmen köylüler tarafından imece usulü bağlar budanıyor.

Gercüş ilçesine bağlı Kutlu köyü sakinleri, her yıl budama zamanı bağlarını birlikte buduyor. Sabah erken saatlerde uyanan köylüler gönüllü olarak bir araya gelerek hep birlikte bir köylünün bağını buduyor. Yıllardır bu şekilde bağlarını budayan köylüler kısa sürede yüzlerce bağı da budamış oluyor. Geçen yıl havaların kurak geçtiğini belirten köylülerden Mehmet Türk, “Geçen sene kurak bir mevsim geçirdik o yüzden de hiçbir mahsül alamadık. Yaptığımız tüm masraflar bizden gitti ve zarara uğradık. Ama inşallah bu yıl verim alırız” dedi.

Her yıl Mart ayı başlarından itibaren budama yaptıklarını belirten Türk, ay sonuna kadar budamanın sürdüğünü söyledi. Her gün bir köylünün bağını budadıklarını anlatan Tükr, “Biz yıllar öncesinden beri atalarımızdan gördüğümüz imece usulü ile birbirimizin bağlarını buduyoruz. Böylece hem işler çabuk bitmiş oluyor hem de köylüler arasında yardımlaşma duygusu da gelişmiş oluyor. Öyle ki bazen komşu köylerden de yardım isteyenler oluyor karşılıklı birbirimize yardıma gidiyoruz. O yüzden bizler de atalarımızdan devraldığımız bu usulü sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Budamanın Mart ayı sonlarına kadar devam ettiğini belirten Mahsum Keskin ise, “Bağ budama zamanı geldi. Ramazan ayına rağmen bağlarımızı el birliği ile buduyoruz. Havalar serin olduğu için sıkıntı yaşamıyoruz. Geçen yıl bu zamanlar kuraklıktan ötürü otlar bile yeşermemişti ama bu yıl şimdilik iyi. İnşallah böyle devam eder” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha