Bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan şey ise alışılmadık bir yan etki geliştirmesi oldu. Doktorlar adı paylaşılmayan 52 yaşındaki bir kişinin ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu dile getirdi. The Sun'da yer alan bir habere göre, Avusturyalı hasta, 1990 yılında 20 yaşındayken sigara içmeye başladığını ve bir keresinde boğazından bir kıl çıktığını ileri sürdü.
Sağlık görevlileri solunum yollarına küçük bir kamera göndererek inceleme yapmaya karar verdiler ve burada boğazında birkaç koyu renkli kıl çıktığını tespit ettiler. Başlangıçta doktorlar tüyleri almayı başardılar ve bu da adama geçici bir rahatlama sağlamış oldu. Saçların bakterilerle kaplandığı tespit edildikten sonra kendisine antibiyotik tedavisi uygulandı. Fakat ne yazık ki saçlar sonraki 14 yıl boyunca her yıl saat gibi yeniden çıkmaya başladı. Talihsiz adama endotrakeal kıllanma veya boğazda kıllanma adı verilen son derece nadir bir durum teşhisi konulmuş oldu. Kesin olarak söyleyemeseler de doktorlar saç büyümesinin muhtemelen sigara içme alışkanlığından kaynaklandığını düşünüyorlar. American Journal of Case Report'ta yazan yazarlar, bu tuhaf olayın türünün yalnızca ikinci vakası olduğunu dile getirdi. Yine Avusturyalı bilim insanları, sigaranın boğaz iltihabını tetikleyebileceğini ve bunun da hücrelerin kıl köklerine dönüşmesine sebep olabileceğini belirtti. Doktorlar her baktığında adamın boğazında altı ila dokuz adet kıl büyümeye devam ediyordu. Tüylerin bir kısmı ses kutusuna (gırtlak) girip oradan da ağzının içine doğru yol almayı alışkanlık haline getirdi. Saç büyümesinin başlangıcının hastanın sigara içmesi tarafından tetiklendiğini varsayıyoruz ifadelerini kullandılar. Bu endotrakeal saç büyümesini uyarmış olabilir. Fakat elbette bu tür vakaların nadir olması nedeniyle bu varsayım kanıtlanamaz.
Doktorlar, adama sigarayı bırakana kadar düzeltici tedavi önermemeye karar verdi ve o da sonunda 2020'de sigarayı bıraktı. Saç kökünün yakılmasını içeren endoskopik argon plazma pıhtılaşması yapıldı. İşlemden bir yıl sonra iki adet saç çıktı ve yeniden bir tedavi uygulanmış oldu. O zamandan beri hiçbir tüy geri dönmedi. Dergide doktorlar ayrıca adamın çocukluğunda, saçların çıktığı bölgede yaşanan bir olayı anlattı. 10 yaşındayken neredeyse boğuluyordu ve nefes almasına yardımcı olmak için nefes borusu (ses kutusunu akciğerlere bağlayan tüp) kesilerek açıldı. Açıklık daha sonra kulağından alınan deri ve kıkırdak grefti kullanılarak kapatıldı. Boğazındaki ekim yerinin etrafında saç çıktığı gözlemlendi. Artan kanser, akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve felç gibi alışkanlıklarla ilişkili pek çok tehlikeli yan etki bulunuyor. Fakat bu alışkanlığın boğazda kıl büyümesine yol açması son derece nadir görülür.