CHP Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun'un sulama kanallarıyla ilgili yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Devlet Su İşleri tarafından yapılan sulama ve drenaj kanallarının bakımsızlıktan su kaybı yaşadığını ifade eden Zeybek, "Bu kanalların bakımları periyodik olarak yapılmalı. Bu bakımı yapacak kurum belli değil" dedi.

SORUMLU KİM?

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bakımsız kanallara onarım yapmadığını savunan Zeybek, "Çarşamba, Bafra, Terme, Vezirköprü, Havza, Alaçam ovalarında ve Samsun'un tamamında DSİ tarafından yapılan sulama kanal, drenajların bakımsız olduğu, su kayıplarının görüldüğü bu kanalların bakım ve onarım yapılması gerekiyor ancak yapılmıyor. DSİ de biz yaptık devrettik diyor. Büyükşehir Belediyesi de gereken hassasiyeti göstermediğinden kanallar bakımsız, yeterli sulama yapılamadığı gibi su kayıpları yaşanıyor. Sulama hatlarının bakım ve onarımlarını hangi kurum yapacak? Büyükşehir Belediyesi mi? DSİ mi? Sulama Birlikleri mi? Vatandaşlar muhatap ve sorunlarını çözecek yetkili merci arıyorlar" diye konuştu.

HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

Sulama Birlikleri'nin bakım onarım yapabilecek bütçeye sahip olmadığını kaydeden Zeybek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Sulama Birlikleri'ne gerekli nakdi kaynak ve araç gereç desteği sağlanmalı. DSİ veya Büyükşehir Belediyesi gereken hassasiyeti göstermeli, sulama zamanı gelmeden kanalların bakım, onarım işleri yapılarak üreticilerin hizmetine sunulmasını bekliyoruz."