Dini cemaatlerden amacımız, Müslümanların meşrep topluluğu ya da dayanışmasıdır.

Türkiye'de belli başlı yirmiye yakın dini cemaat var olup bunların büyük bir kısmı tasavvuf kaynaklıdır.

Cumhuriyet sonrasında tekke ve zaviyeler kapatılıp bazı kıyafetler ve unvanlar yasaklanmış olsa bile tasavvufi gruplar değişik ad ve etkinliklerle varlıklarını sürdürerek İslami tebliğ çalışmalarını yürütmüşlerdir.

Bundan dolayıdır ki, cumhuriyet döneminde dini cemaatleşmenin olduğu yerde, çölün ortasındaki vahayı besleyen yeraltı suyu gibi her dini cemaatin temelinde de tasavvufun besleyici ve yönlendirici etkisini görmek mümkündür.

Sel ya da yangından sonra insanların barınması için kurulmuş çadır mesabesindeki bu dini cemaatlerin bazıları, sübjektif değerlendirmelere dayalı bir İslami algı oluşturmuşlardır.

Öyle ki, bağlı kitleler, bazen cemaatlerini dinileştirerek başka cemaatleri tekfir(kafir ilan) etmişlerdir.

Dini cemaatlerin ekserisinin Türkiye ile ilgili görüşlerinin olması siyasetle flört etmelerine neden olmaktadır.

Cemaatlerin tek başına 'kurtarıcılık' rolüne soyunmaları ve bunu iktidara yakın partilerle gerçekleştirmeye çalışmaları ister istemez aralarında rekabetin oluşmasına neden olmaktadır.

Bu rekabet, bir müddet sonra düşmanlığa dönüşmektedir.

Bu öyle bir düşmanlığa dönüşmektedir ki, herhangi bir cemaat mensubu, hiç camiye uğramayana duyduğu yakınlığı aynı camide birlikte namaz kıldığı Müslümana duymamakta hatta tekfir etmektedir.

Bazı Müslümanlar, cemaat kimliğini İslami üst kimlik yerine koyabilmektedir.

Bazı dini cemaatlerin subjektif değerlerle oluşan meşreplerini İslami üst kimlik yerine koymaları durumunda cemaat sayısı kadar İslam dini oluşacak demektir ki, böyle bir anlayış Müslümanlar arasında kardeşliği değil, ayrılığı; barışı değil savaşı getirir.

Aynı zamanda İslamlaşmayı da geciktirir.

Dini cemaatlerin bazıları bu sübjektif algılarından kurtulup objektif Ehl-i Sünnet algısına dönmelerinin gereğine inanıyoruz.

Bu konuda 'ORTA YOLUN' yegane yol olduğunu unutmamamız gerekir diye düşünüyoruz.

Selam ve sevgi ile…