Doğru yatak seçimi beraberinde hem hijyenik hem de rahat bir uyku deneyimi getirir. Doğru yatağı seçmek için ise bazı faktörleri öne çıkarmak gerekir. Kumaş, ölçü ve yatak fiyatları gibi faktörler ile birlikte bedensel bazı rahatsızlıklar da hangi yatağa ihtiyacınız olduğunu belirler.  Örneğin ortopedi sorunları olanlar için orta sert yatak önerilir. Bütçe ile beraber sertlik, malzeme ve ölçü-yükseklik unsurlarına dikkat ederek doğru ve uygun yatağı bulabilirsiniz.

Doğru Yatak Seçiminde Etkili 5 Faktör

Doğru yatağı bulmak için mutlaka kişisel ihtiyaçları göz önünde tutmak gerekir. Uyku uzmanlarının da önerdiği üzere kaliteli ve hijyenik bir uyku deneyimi için yatağın kilo-boy gibi fiziksel özelliklere uygun olması lazımdır. Ayrıca kronikleşen omurga sorunları varsa mutlaka doktor tavsiyesi ile yatak ve yatak ürünleri alınmalıdır. Doğru yatak seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek kıstaslarınızı belirleyebilirsiniz.

45D57944 209D 4653 9584 8B6Dbb59Bb16

1.   Uygun Yatak Sertliğini Bulmak

Yatak sertlik derecesi, yatağın yumuşak ve sert olması ile ilgilidir. Uyku için çok yumuşak bir yastık ve yatak, çoğu durumda doğru bir tercih değildir. Bununla beraber yumuşak yatak ihtiyacı söz konusuysa 3- yatak sertlik derecesine sahip modeller incelenebilir. Vücudun omurga yapısını desteklemesi için sert veya orta sert yatak tercih etmek daha rahat bir uyku deneyimi sunar. Çok sert yatak tercih etmek ise omurgayı rahatsız ederek uykudan uyanma sorunlarını beraberinde getirebilir. Genel olarak omurgayı desteklemesi bakımından ideal yatak sertliği 5 ile 6 derece arasındaki orta sert yataklardır.

2.   Yatak Malzemesinde Doğal İçerikleri Tercih Etmek

Yatakta sentetik malzeme kullanımının bazı alerjileri tetiklediği biliniyor. Geçtiğimiz son on yılda ise yatak malzemelerinde daha doğal malzemelerin kullanıldığı belirtiliyor. Yatakta kullanılan doğal malzemeler arasında lateks, bambu ve pamuk içeriklerini sayabiliriz. Bu içeriklerin yer aldığı yatak modelleri, anti alerjik özelliğiyle de hijyenik bir kullanım vadeder.

3.   Doğru Yatak Ölçüsünü Bulmak

Boy-kilo dengesini koruyan yataklar da doğru bir yatak seçiminin olmazsa olmazıdır. Farklı boyutlarda üretilen yatak modelleri arasında doğru bir seçim yapmak için tek, 1,5 kişilik veya çift kişilik ölçüleri bilmeniz gerekir. Ayrıca yatak odasının genel ölçüsünü de alarak yatak odasına uygun baza ve yatak tercih etmek gerekir. Doğru bir yatak seçimi için hem boy hem de kiloya uygun ortopedik yataklara göz atabilirsiniz.

4.   Nefes Aldıran ve Hijyenik Yatak Seçmek

Doğru yatak seçiminde hijyenik kullanımı da es geçmemek gerekir. Konforlu ve uzun ömürlü kullanım için yatak kumaşının hem yaz hem de kışın kullanıma uygun olması şarttır. Hijyenik yatak tercihi ile hareket etmekten kaynaklı sürtünmelerin de önüne geçilir. Bu açıdan nefes aldırabilir özelliği ile ön planda anti-bakteriyel ve anti-alerjik yatak modellerine yönelmek doğru olacaktır.

5.   Omurgayı Destekleyen Yatak Tercih Etmek

Doğru yatak tercihinde omurgaya uygun yatak da büyük önem taşır. Bilhassa sırt, boyun ve bel ağrısından muzdarip olanlar, omurga eğrisini koruyan ortopedik yataklar tercih etmelidir. bu yataklar; yumuşak, orta sert ve sert yatak modellerini içererek kişiye özel kullanım sunar. Ortopedik yatak modelleri arasında yer alan yarı ortopedik ve tam-full ortopedik yatak modellerinin özelliklerine göz atarak ihtiyacınıza uygun yatağı seçebilirsiniz.