n Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin oluşturduğu BRICS ülkeleri dövize müdahale fonu oluşturma kararı aldı. 100 milyar dolar büyüklüğündeki fona en büyük katkıyı ise tahmin edebileceğiniz gibi Çin verecek.

n

n Peki böyle bir fonun kurulmasına neden karar verildi? Ya da neden böyle bir fona ihtiyaç duyuldu?

n

n Son zamanlarda ABD Merkez Bankası FED’in para politikasını daraltacağını duyurması ve Suriye konusu Türkiye’nin de dahil olduğu yükselen pazarları olumsuz etkilemeye başladı. BRICS ülkeleri de bu durumdan en az etkilenmek için böyle bir fon kurmak zorunda kaldı.

n

n Yükselen pazarların en büyük ihtiyaçlarından birisi sıcak para girişidir. Bunun nedeni ise adı üzerinde olan pazarların endüstriyel olarak diğer rakip ülkelere nazaran daha cazip olmasıdır. Bu nedenle de yabancı sermaye girişleri bakımından yükselen pazarlar cazip durumdadır.

n

n Son gelişmelerle birlikte bir gerçek bir kez daha karşımıza çıktı O da yabancı sermayenin hareketli olduğu ve kendini güvende hissedeceği yere doğru kayma eğilimi. FED’in para politikasını daraltacağını açıklaması, Euro bölgesindeki yavaşlama ve Suriye olayları da eklenince yaşadığımız coğrafyada ekonomik sıkıntılar baş gösterince; yabancı sermaye yatırımları da kendisine güvenli bir liman arayacaktır. Bu durum Türkiye’yi yakından ve derinden etkileyecektir.

n

n Türkiye’de yaratacak etki diğer ülkelere göre daha farklı olacaktır. Nedeni ise Türkiye’nin cari açığından kaynaklanmaktadır. Olası bir yabancı sermaye çıkışında Türkiye cari açığının fazla olmasından dolayı ekonomik olarak sıkıntılar yaşayacaktır. Türkiye’nin cari işlemler açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı %6.4’ü geçmiş durumda. Kısa vadeli dış borçların Merkez Bankası rezervlerine oranı ise 0’lere çıkmış durumda. Bunun nedeni ise 2009 yılından bu yana kredilerin oldukça artması. Dolayısı ile yukarıda da belirttiğim üzere olası yabancı sermaye çıkışına karşı Türkiye ekonomisi maalesef güçsüz durumda. Bunun en bariz göstergelerinden birisi de 22 Mayıs 2013 tarihinden bu yana TL’de yaşanan ’lik değer kaybı.

n

n Güney Afrika, Ukrayna ve Latin Amerika ise Türkiye ekonomisine göre daha dayanıksız durumdular. Dolayısı ile yabancı sermaye çıkışı söz konusu ülkeleri daha derinden etkileyecektir. BRICS ülkelerinin kurma kararı aldığı fon da tam da bu noktada kendisini göstermekte ve olası etkiyi en aza indirgemeye çalışmaktadır.

n

n Önümüzdeki dönem ekonomik olarak zorlu bir dönem olarak gerçekleşecek ve bu zor dönemde işletmelerimizi doğru ve isabetli karar almaları gerektiğini, stratejilerini iyi tespit etmeleri gerektiği bir dönem olarak kendisi gösterecek.

n

n

n

n

n

order abortion pill redirect where can i buy abortion pills