E-sporlar ve Gençler: Neden Birincil Hedef Kitle Onlar?

Espor sektörünün son yıllarda nasıl yükselişe geçtiğini bilmeyen yoktur. Sıradan bir hobi olmaktan çıkıp, kariyer, iş imkanı ve bahis ile para kazanma yöntemi olarak Sea Star benzeri platformlar oldukça önemlidir. Özellikle Covid dönemiyle birlikte evlerine kapanan birçok insanın ilgisi çeken oyunlar ve teknolojinin gitgide gelişmesi buna ön ayak olmuştur. Buna en iyi örnek gençler olmuştur. İnternette daha fazla zaman geçirmeye başladıkları için gençler bu sektörle daha da iç içe girmiştir.

Oyun kitlesinin çoğunun gençler tarafından oluşmasının nedeni, internet çağında büyümüş olmalarıdır. İnternet hızının yüksek olması ve birçok içeriğe en kolay şekilde erişebiliyor olmaları onları bu hobiye itmektedir. Bu hobi sadece internet üzerinde değil, gerçek etkinliklerle de körüklenmektedir. Dünyadaki birçok oyunun milyonlara ulaşan hayranları, turnuvaları ve özel etkinlikleri canla başla takip ediyor. Oyunlar üzerine düzenlenen heyecan verici ve rekabetçi bu etkinliklere katılan birçok fanatik genç, destekledikleri takım için uzun yollar bile tepiyor. Tabii bunun tek nedeni takımlar değil, ayrıca eğlenceli ve sıcak bir ortamdır.

Esporların Hayran Kitlesi Ne Kadar Büyük?

Espor, dünyadaki en büyük ve canlı kitleye sahip etkinliklerdir. Espor sahnesinin %28’sini ABD’deki hayranlar oluşturmaktadır. Bunun yarısı sadece yarı zamanlı ilgilenenler, diğer yarısı da tamamen kendini bu sektöre adamış hayranlardan oluşmaktadır. Hatta, bu sektörle ilgilenenler sadece oyunculardan oluşmamaktadır. Örneğin Valorant Şampiyonası olan VCT, oyunu oynamayan birçok kişi tarafından sıkıca takip edilmektedir. Bu, rekabetçi sahnenin ne kadar heyecan verici olduğunun bir kanıtıdır. Bunu istatistiğe dökersek, seyircilerin %69’u oyunu oynarken, geriye kalan %41’i sadece izlemekle yetiniyor.

Espor turnuvalarının izleyicilerinin büyük çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu söylemiştik. Ancak, bu yaş ortalaması 44’e kadar ulaşıyor. Yani günlük işe gidip gelen ve geriye kalan zamanında bu etkinlikleri takip edenler de var diyebiliriz. Seyirciler ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor ama son zamanlarda kadınların da bu sektöre girmesiyle birlikte, kadın takımlar, kadın seyircileri bu sektöre çekmiş durumda. Normal bir spordan farksız olması nedeniyle, Espor arenası her türden insana açık ve gitgide büyüyor.

Eğlence, Spor ve Teknolojinin Buluşması

Dünya genelinde 500 milyona yakın hayran sayısıyla birlikte, Espor sektörü gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bunun en büyük nedeni ise birçok oyunun profesyonel sahnede oynanıyor olmasıdır. League of Legends, CSGO, Dota 2, Valorant ve birçok oyun bunlara örnektir. Dünyanın en büyük spor etkinliklerden olan Super Bowl’u bile geçen League of Legends, sektörün lideri konumunda. İsterseniz şimdi gelin Espor’u kapsayan oyunların listesine yakından bir göz atalım.

●      CS2

●      Dota 2

●      League of Legends

●      Valorant

●      Rocket League

●      FIFA

●      NBA2K

●      Starcraft 2

●      Rainbow Six Siege

●      Arena of Valor

●      PUBG

●      Apex Legends

●      Call of Duty

●      Hearthstone

●      Mobile Legends: Bang Bang

Zamanla çoğu insan bu etkinliklerle ve oyunlarla tanıştıkça hayran sayısının da arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Demografik olarak ele aldığımızda, her sene bu oran büyük ölçüde artmaktadır. Eğlenceli olmasının yanında buna en büyük etken ise teknolojinin gelişmesidir. Artık çoğumuz hayatları telefon, bilgisayar ve tabletlerde geçmektedir. Bu da insanların Espor ile daha çok karşı karşıya gelmesini sağlamaktadır.

Instagram’da dolaşırken bile oyun klipleri ve turnuvalara ait videolar görmek mümkündür. İnsanlar bu şekilde online oyunlarla tanışıyor ve denemek için kendilerine yeterli bir bilgisayar alıyor. Gün geçtikçe bu hobiden fazlasına dönüşüyor ve günlük bir rutin haline gelebiliyor.

E-spor Seyircisinin Hibritliği Üzerine

Büyük turnuvalar herkes için ilgi çekicidir. Binlerce insanın toplandığı bu ortamlar, oyun veya takım fark etmeksizin çoğu insanın dahil olmak isteyeceği bir etkinliktir. Fiziksel olmaları, bu etkinlikleri daha canlı ve kombine hale getiriyor. Örneğin, Polonya’nın Spodek arenasında, 2017 yılında binlerce izleyici dünyanın farklı yerlerinden gelerek büyük bir toplanmaya imza attı. Bu, her sene düzenlenen farklı turnuvalarda gitgide artmakta ve şu an astronomik sayılara ulaşıyor.

Dijital ortamın gelişmişliği, bu turnuvaların sadece fiziksel olarak değil, canlı olarak Twitch veya Youtube gibi platformlarda canlı olarak izlenilmesine de olanak sağlamaktadır. Turnuvalara katılamayan hayranlar evlerinden bunları canlı olarak takip ediyor. Online canlı izleyicilerin sayısının da fiziksel gibi yüz binlere ulaştığını düşünürsek, bu gerçekten de inanılmaz bir büyüklük. Yeni jenerasyon bu sektörle çok ilgili ve her geçen gün yeni hayranlar kazanmaya devam ediyor.

Gençler Neden Espor’u Tercih Ediyor?

Gençlerin Espor’u takip etmesinin en büyük nedeni internetin yaygınlığıdır. Akranlarının çoğunun oyun oynadığını gören bir genç, bunu kendisi de deneyimlemek ister. Ve bunun ne kadar eğlenceli ve sürükleyici bir aktivite olduğunu fark ettikten sonra kendini büyük Espor sahnesinde bulur. Sıradan bir CSGO oyuncusu olarak oyun dünyasına adım atan bir genç, zamanla daha iyi oyuncuların birbiriyle kapışmasını izlemek için can atar ve Espor ile ilgilenmeye başlar. Tıpkı bir futbol maçı izlemek gibi, rekabet hat safhadadır ve kimin kazanacağını tahmin etmek büyük bir heyecan yaratır.

Bu kitlenin daha çok gençlerden oluşmasının nedeni ise, onların teknolojiyle daha iç içe olmasıdır. Günümüzde elinde telefon olmayan veya bilgisayarda zaman geçirmeyen bir genç bulmak çok zordur. Bu tarz ortamlar da teknolojinin bel kemiği olduğu için doğal olarak online oyunlar ilk tercihlerden birisi haline geliyor. Futbol veya Basketbol gibi sporlar artık eskide kaldığı için, gençler kendilerinin daha çok dahil olabileceği ve kendilerinin de günlük olarak oynayabileceği sporları tercih ediyor. Espor ise bu konuda en ideal seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.