Emeklilikte yapılan bir hata maaşını da emekliliğini de siler
SGK Uzmanı Özgür Erdursun uyardı, konu milyonları ilgilendiriyor. Emekli olurken yapılan bazı basit hatalar maaş kesintisine kadar gidiyor. Hatta SGK bazen verdiği maaşı faiziyle geri istiyor. Sebep: yanlış başvuru, eksik hizmet dökümü, statü hatası... İşi sıkı tutmak gerekiyor.
İlk sigorta girişi her şeyin başlangıcı
Emeklilikte belirleyici olan şey ilk sigortalı olunan tarih. Yani 1999'da mı girdin, 2008'de mi başladın… Bu tarih emeklilik yaşını da prim gününü de belirliyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı birleşti diye sanma ki her şey aynı. Son 2520 gün içinde hangi statüden prim yattıysa oraya göre işlem yapılıyor. Başvurmadan önce hizmet dökümü mutlaka kontrol edilmeli.
EYT her sigortalıya uymuyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına girmek kolay değil. Kadınsan en az 7200 gün, erkeksen 9000 gün isteniyor. SSK'lılarda bu biraz daha esnek, 5000 ila 5975 gün arası emeklilik imkanı var. Ama bu şartlara uymayanlar için EYT bir fayda sağlamıyor. Yani "Ben de EYT'liyim" demekle olmuyor.
Yurtdışından başvuranlara uyarı geldi
Yurtdışında yaşayanlar da riskte. Emekliliğe başvurup orada çalışmaya devam edenler, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alanlar büyük risk taşıyor. SGK bir kontrol yaparsa, bu kişilerin maaşı kesiliyor. Yetmezmiş gibi, geçmişte aldığı maaşlar faiziyle geri isteniyor. Örnekleri yaşanmış.
1 Ekim 2008 sonrası farklı işliyor
Özellikle 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı prim ödeyen gurbetçiler dikkat etmeli. Bu primler eğer yasal hak kapsamına girmiyorsa, o günler sayılmıyor. Emekli olacağını zannederken “günler geçersiz” denip sadece ana para iadesi yapılıyor. Boşa ödenmiş yıllar gibi bir şey.
Statü hatası yılları çöpe atabilir
Yanlış statüden yapılan başvuru, eksik ya da çakışan günler, yurtdışı şartlarının göz ardı edilmesi… Bunların hepsi yıllarca verilen emeği boşa çıkarabiliyor. Emekliliğe 3 ay kala değil, çok önceden uzman desteği almak şart olmuş gibi.