DİSK'e bağlı Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Gülsen Kılınç, emekliler olarak yaşadıkları sorunlarla ilgili açıklamada bulundu. Kılınç, emekliler arasındaki gelir dağılımının fazla olduğunu ifade ederek, bu durumun emeklileri zora soktuğunu ifade etti.

ADİL BİR GELİR DAĞILIMI

Emeklilerin adil bir gelir dağılımı istediğini belirten Başkan Kılınç, "İntibak Yasası uzun zamandır gündemde. Bizler de 2000 yılından sonra emekli olanlara da intibak uygulanmasını talep ediyoruz. Şimdi bir de emeklilik için 72 yaştan söz ediyorlar. Bunu aslında nabız yoklamak, kamuoyunun tepkisini ölçmek için yapıyorlar. Türkiye şartlarına bakıldığında 72 yaş, emeklilik için normal bir seviye değil. 65 yaşın bile fazla olduğu ülkemizde bu adeta mezarda emeklilik anlamına geliyor" dedi.

MASADA TEMSİL EDİLMELİ

Sağlıkta da emeklilerin büyük problemler yaşadığını belirten Kılınç, "Özel hastanelere gitttiğimizde insanların eli zaten cebinden çıkmıyor, ama devlet hastanelerinde de böyle oldu. İnsanı hep bir gelir kaynağı olarak görmeye başladılar. Hastanelerde her adımda para ödüyoruz. Ben 5 liralık ilaç için hastaneye gitmiyorum artık, çünkü oluyor 20 lira. Sağlığın yanı sıra sosyal alanda da emekliler zorluklar yaşıyor. Örneğin elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu kullanımlarda sıkıntılar yaşanıyor. 15 liralık kullanım bedeli olan fatura 50 lira geliyor. TRT bedeli, okuma ücreti, açma-kapama parası, kayıp-kaçak bedelleri gibi ücretleri adil bulmuyoruz. Hakları için Toplu İş Sözleşmesinde emekliler de masada temsil edilmeli" diye konuştu.

BİRLİK VURGUSU

Mücadele için emeklileri kendilerine katılmaya davet eden Gülsen Kılınç, "Emekliler adalet istiyor, normal şartlarda yaşamak istiyor. Bu hakları kazanabilmek için tüm emeklileri bizlere katılmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU