Sırbistan başta olmak üzere Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinden yapılan ve yapılmaya devam edilecek et ithalatına tepki gösteren Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, et üreticisi üzerinden operasyon yapıldığını belirtti. Yerli üretici, sektörden çekilirse Türkiye'nin dışa bağımlı bir hale geleceğini dile getiren Doğan, Türkiye'yi ve üreticiyi zayıflatmak istediklerini ifade etti.

TOPLANTI YAPILMALI

Et üzerinden operasyon yapıldığını savunan Başkan Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a birilerinin yanlış bilgi aktardığını iddia etti. Erdoğan'ın sürekli tarımda ve hayvancılıkta milli üretim vurgusu yaptığına dikkat çeken Doğan, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir an evvel bu konuyu bilen, işin içinde olan üreticilerle toplantı yapmalı. Türkiye'de üreticinin yüzde 97'si küçük ölçekli üreticidir, bunun üzerinden büyük bir operasyon ve spekülasyon yapılıyor. Biz bunların oluşmaması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bazı kişiler, ülke üreticisini bitirip, ülkeyi zayıflatmayı amaçlıyorlar. Türk üreticisini zayıflatmak istiyorlar' ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Bir ürünün maliyetinin altında satılamayacağını dile getiren Başkan Doğan, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeme, samana ve mazota müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Ülke üreticisinin belirsizliğe itildiğini aktaran Doğan, 'Önümüzü göremiyoruz. Ette ithalatçı durumuna gireceğiz. Fiyatlar iyiye doğru gitmiyor, üretici iflas etme eşiğine geldi. Daha önce de karkas ette ve canlı hayvan ithalatı için izinler çıktı, Türkiye o dönem ne kadar ucuz et tüketebildi. Markette, kasapta bu şekilde et fiyatları düşmez. Üreticinin ürettiği ürünlerin fiyatının düşürülmesi için yapılan bir operasyon, üretici üretimden ve sektörden çekilirse biz tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL