Karadenizli fındık üreticisinin yüzü bir türlü gülmezken, Çin'den gelen bir haber üreticileri umutlandırdı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'ne ziyarete gelen Çinli firmalar, yılda 5 milyar dolarlık meyve sebze ithalatı yaptıklarını ifade ederek, Türkiye'den fındık, kiraz, zeytinyağı gibi ürünlerin ithalatını yapmak istediklerini dile getirdi. Fındık piyasasında ihracat hedefinin tutmaması ve iç piyasada yaşanan çalkantılar nedeniyle fiyatların düşük olduğunu bilinirken, ilerleyen günlerde Çinli firmaların fındık ithalatına başlaması halinde fiyatların yükseleceği tahmin ediliyor.

CİDDİ ORANDA FINDIK TÜKETİLİYOR

Antalya'da ihracata alternatif pazar oluşturma adına Çinli firmalarla toplantı gerçekleştirildi. Çin'de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye'den gerçekleştirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya'ya geldi. Heyet, Türkiye'den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler.

Türkiye'ye gelen Çinli ithalatçılar; özellikle kiraz, zeytinyağı, fındık, portakal, hakkında detaylı bilgi aldılar. Özellikle Temmuz'dan Şubat ayına kadar olan dönemde 3 milli bayramları olduğunu açıklayan Çinliler, bu dönemde ülkelerinde ciddi oranda fındık tüketildiğini açıkladılar. Bu açıklamayla birlikte Çin'in fındık alımına başlaması sonrasında iç piyasada bulunan fındığın Çin pazarına gitmesi beklenirken, ilerleyen dönemde Çin'den yapılabilecek fındık alımının iç piyasadaki fiyatları da hareketlendirmesi bekleniyor.

DÜNYANIN EN KALİTELİ FINDIĞI KARADENİZ'DE

Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya'nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 'Türkiye 13.sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya'da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge' diye konuştu.