Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak fındığı değerlendirdi.

"10. hafta itibariyle beraber tonaj bazındaki ihracatta yüzde 30, döviz bazındaki ihracataysa da yüzde 34 azalma var" diyen Sevinç, "Bu bizim beklediğimiz bir sonuçtu ama oran vermemiz için rakamlar açıklanmalıydı. Oran vermemiz için halla daha zaman erken. Aralık ayını görmemiz gerekiyor ihracatın trendiyle ilgili. İhracat neden azalıyor? Bu sezonun başlangıcında herkes hatta resmi makamlar 'Türkiye'de rekolte düşük fındık fiyatları yüksek olacak, ihracat düşük olacak' diye demeç verdiler. Bu dış muhattaplarımıza tercüme ettiğimizde, 'Türkiye'de bu yıl fındık az, fındık fiyatları yüksek olacak yeni fındıklı ürünlere girmekten kaçının. Alacağınız fındıkları da az az alın' anlamına gelir. Bu stratejik bir yanlış" diye konuştu.

DEMEK Kİ REKOLTE DÜŞÜK DEĞİL
Ziraat odaları ve borsa yöneticilerinin sürekli 'fındık rekoltesi bu kadar düşük neden fiyatlar halen düşüyor' diye yakındığını belirten Sevinç, "Ekonominin ve aritmetiğin kuralları değişmez. Arz talep dengesi eğer piyasada varsa fiyatların düşmesinin bir tek anlamı vardır, o da rekoltenin söylendiği gibi düşük olmadığıdır. Hayret etmeye, arkasında bir şeyler aramaya gerek yok. Demek ki rekolte düşük değilmiş. Zaten 468 bin ton rakamına biz katılmıyoruz. Bu rakamı şimdi de 420 bine düşürüldü. Hangi kriterler kullanılarak nasıl bir çalışma yapılmıştır, bu çalışmayı kim yapmıştır, TÜİK bu işin neresindedir. TÜİK'in böyle bir araştırma yapabilme yeteneğinin olmadığını iyi biliyorum. Kendilerininde biz öyle bir açıklama yaptık dediği kanatinde değilim. Üstüne üstük bu durum tüm inandırıcılığımızı kaybetmemize neden oluyor ve velinimetimiz olan müşterilerimize bizden size hayır yok fındıktan uzak durun demek istiyoruz. Buna rağmen ulaşılan rakamlar başarılı. Politikamızı gözden geçirmemiz lazım. Sürümden kazanmayan, satarak tüketimi arttırmayan hiç bir ürünün uzun vadede yaşama şansı yoktur" ifadelerini kullandı.

PİYASA FİYATI VARDIR
Türk fındığının tehlike altında olduğunu söyleyen Sevinç açıklamalarını şöyle sürdürdü: "700 bin hektarlık alanımızdan en fazla 100 kg dönüm başına 1 ton ürün alabiliyoruz. Bu seneki ortalama belki 70-80 civarındadır. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Böyle bir üretimle maliyetleri hem dış piyasa da rekabet edebilecek hem de kendi üreticimizi memnun edebilecek düzeyde tutabilmemiz mümkün değildir. Bu nedenle çok daha düşük maliyetle fındık üreten ülkelerde büyük bir çalışma görüyoruz. Bunların içerisindeki en tehlikelisi de Amerika'dır. Biz bu politikayı ısrarla devem ettirirsek bir gün yüzde 70-75 civarında olan üretim tekelimizin yüzde 60'ın altına düşeceğini ve çok sıkıntı yaşayacağımızı göreceğiz. Bizim fiyatlarla işimiz yok biz ihracatçıyız ticaret erbabıyız piyasada oluşan fiyat bizim için doğru fiyattır. Fiyatlar düşüyorsa rekolte bizim tahmin ettiğimiz gibi değildir. Rekolte düşük olduğunda tüketim büyük olduğunda fiyatlar yükselecek rekolte yüksek olduğunda fiyatlar düşecektir. Eğer serbest piyasa ekonomisi varsa. Devletimiz politikayı değiştirecek olursa devletin alacağı kurallara saygılıyız. İlan edilen fiyat fındık fiyatı olacak diye bir şey yok. Bize göre düşük fiyat yüksek fiyat yoktur piyasada oluşan fiyat vardır. Üreticiye yazık ediliyor üretici her zaman yanıltılıyor. Herkes rekoltenin ne olduğunu dışardaki şartları rakiplerin durumunu bilse herkes ona göre hareket eder."

Pirsu DÜZGÜN