Dünya fındık üretiminin büyük kısmını sağlayan Türkiye'de, son yıllarda yaşanan verim ile kalite düşüklüğünü ortada kaldırmak için yapılan çalışmalarda, doğru ve tekniğine uygun budamanın yüzde 60 oranında verim artışı sağladığı bildirildi.

ARTIŞ YÜZDE 60

Ferrero Fındık tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında Trabzon'un Araklı ve Ortahisar ilçelerindeki iki ayrı bahçede üreticileri pratik yaparak bilgilendiren Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, fındıkta budamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Budamanın fındıkta yüzde 30-40 oranında verim ve bunun kalite artışı sağladığı söyleniyor. Bana göre bu oran, yüzde 60. Fındık ağacında en küçük yaştan verimden düşeceği zamana kadar budama yapmak lazım. Kök ile gövde arasındaki oranı iyi bilmek, ağacın ışık almasını sağlamak, döllenme ve tozlanmayı son derece gelişmiş şekilde tutacak budamayı sağlamamız gerekiyor. İşte bu yüzden fındıkta en önemli uygulamaların başında budama geliyor" dedi.

UYGULAMALI EĞİTİM

Ferrero Değerli Tarım kapsamında Araklı'nın Yolgören ile Ortahisar'ın Uğurlu mahallelerinde yaklaşık 50'şer kişilik gruplar halinde bahçe sahiplerine ve üreticilere, Şahin ile ziraat mühendisleri tarafından fındık ocaklarında gövde ve dal budamasının doğru teknikleri gösterilip, uygulamalar yaptırıldı.