Akar, yaptığı açıklamada, fındık çeşitlerinin hepsinin aynı anda hasat olgunluğuna erişmediğini söyledi. Bazı çeşitlerin erken, bazı çeşitlerin daha geç olgunlaştığını belirten Akar, "Çeşitlerin ayrı ayrı ve her çeşidin hasat olgunluğuna geldiğinde toplanması en uygunu olsa da fındık bahçelerinin karışık çeşitlerden kurulu olması bahçedeki hakim fındık çeşidi olgunlaştığında hasadın yapılmasını zorunlu kılıyor" dedi. Akar, fındık üreticilerinin belirlenen hasat tarihlerine uymasının fındığın randımanı ve kalitesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Erken hasat sonucunda özellikle buruşuk iç oranı artmaktadır ki randımanı doğrudan etkiler, beyazlatma oranı azalır ki bu da ihraç edilen ürünü etkiler. Beyazlatma oranı fındık ticaretinde en önemli kalite özelliklerinden biridir" diye konuştu.