Türk mutfağının zengin lezzetlerini korumak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışmasının Ege Bölge Finali Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Patlayan borudan yükselen sıcak su kilometrelerce ileriden gözüktü Patlayan borudan yükselen sıcak su kilometrelerce ileriden gözüktü

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Türk mutfağının zengin lezzetlerini korumak ve tanıtmak amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının yiyecek ve içecek hizmetleri alanında öğrenim görmekte olan öğrencilere yönelik düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nın Ege Bölge Finali Denizli’de gerçekleşti. Merkezefendi Servergazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen yarışmanın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz yarışma en keyifli ve heyecanlı yarışmalardan bir tanesi. Gastronomi kültürlerin birbirlerine aktarılması ve nesilden nesile aktarılması gereken zenginliklerimizin başında gelmektedir. Gastronomi anlamında ülkemizin her bir yöresi ayrı bir çeşitlilik ve zenginlikle dolu. Gastronominin başlı başına bir sanat ve bilimsel çalışmalarında olduğu bir bilim dalı haline geldi. Ülkemizin gastronomi alanında dünyaya tanıtılmasında meslek liselerimizin de büyük rolü var. Öğrencilerimizin bu alanda yetişmeleri ve dünyanın dört bir yanında ülkemizin yemeklerini insanlara sunması büyük önem arz ediyor. Bakanlığımızca gerçekleştirilen bu tür yarışmalarında da ülkemiz gastronomisine büyük katkıları olduğuna inanıyorum. Ellerinin lezzetlerini tabaklarına yansıtmak için yarışma süresince hummalı bir çalışma içerisinde olacak tüm öğrencilerimize ve danışman öğretmenlerimize başarılar diliyorum” dedi.

Milli Eğitin Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ercan Alpay, “Bakanlığımız ülke genelindeki tüm okullarımızı kapsayacak şekilde MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması planlanarak hayata geçirildi. Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen yarışma ile öğrencilerimize mesleki eğitim yoluyla kazandıkları becerileri sergileme fırsatı sunarken Türk mutfağının geleneksel tatlarını da ön plana çıkarmak hedefleniyor. Yarışma ile öğrencilerimiz, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini ortaya koyarken aynı zamanda bu değerli mirası koruma sorumluluğunu daha iyi anlama şansı buluyor. Bakanlık olarak öğrencilerimize becerilerini sergileme fırsatı sunan bir organizasyon olmasından ve Türk mutfağımızın zengin lezzetlerinin tanıtılmasına imkan vermesinden dolayı çok önem veriyoruz. 28 Gastronomi bölgesinde 81 ilimizdeki meslek liselerimizin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerimizden 407 ekip ve bin 222 öğrenci ile 407 danışman öğretmenimiz yarışıyor. Bölge yarışmalarının sonrası dereceye giren okullarımız İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Türkiye finaline katılacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi.

Açılış programı sonrasında mutfakta yerlerini alan öğrenciler yemek yapma sanatlarını icra etmek için gün boyu hummalı bir çalışma ortaya koydular. Birbirinden lezzetli ve üst düzey görselleri olan yemekleri hazırlayan meslek liseli öğrenciler günün sonunda hazırladıkları yemeklerini jürinin beğenisine sundu. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin, Şefler Aykut Gülgü ve Mümin Durutlu’dan oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Denizli Servergazi Borsa İstanbul MTAL ekibi birinciliği alarak 4 Mayıs tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Türkiye Finaline katılmaya hak kazandı.

Kaynak: iha